Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Mięso z piersi indyka, bez skóry
2 łyżki Oliwa z oliwek
3/4 szklanki Kasza gryczana niepalona, sucha
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 sztuka Cukinia
10 sztuk Zielone szparagi
1 sztuka Por, obrany
2 łodygi Seler naciowy
400g Brokuły
200g Fasolka szparagowa, zielona
100g Szpinak, świeży
MASA JAJECZNA
1 sztuka Żółtko jaja
2 sztuki Białko jaja kurzego
3/4 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
1 łyżeczka Bazylia suszona
0,5 łyżeczki Oregano
1 łyżeczka Papryka ostra, mielona
0,5 łyżeczki Papryka słodka wędzona
0,5 łyżeczki Kmin rzymski
0,5 łyżeczki Tymianek suszony
0,5 łyżeczki Rozmaryn suszony
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
1 łyżka Oliwa z oliwek

Wart. odżywcza / 100g

405
Energia
31g
Białko
46g
Węgl.
13g
Tłuszcze
10g
Błonnik
Zielona zapiekanka z gryką

Zielona zapiekanka z gryką

Dlaczego tak lubimy zapiekanki? Ponieważ są zawsze pyszne i szybkie przygotowaniu. Małym nakładem pracy możemy otrzymać oryginalne danie, które zachwyci niejednego głodomora. Prócz tego, z łatwością przemyca się w nich porcję zdrowia pod postacią sezonowych warzyw. Spróbujecie?

  • 70 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Pierś z indyka umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Oliwę rozgrzej na patelni, indyka oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż przez ok. 7-8 minut. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 2: Usmażonego indyka przełóż z patelni na talerz. Cukinię obierz i pokrój w półksiężyce, pora i seler naciowy w talarki, a brokuły podziel na różyczki. Fasolką szparagową umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki. Szparagom odłam zdrewniałe końce i pokrój na kawałki.

KROK 3: Do lekko osolonego wrzątku wrzuć brokuły z fasolką i gotuj przez ok. 2 minuty. Rozgrzej kolejną porcję oliwy na patelni wrzuć pora, seler naciowy, cukinię, szparagi, wstępnie podgotowanego brokuła z fasolką i smaż przez ok. 5 – 7 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dorzuć umyte i osuszone liście szpinaku i podsmaż, aż szpinak zwiędnie. Dodaj mięso z indyka, odcedzoną kaszę i wymieszaj.

KROK 4: Przygotuj masę jajeczną: W misce wymieszaj żółtko z dwoma białkami jaj. Wlej mleko, wsyp bazylię, oregano, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ostrą i wędzoną paprykę, kmin rzymski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki połącz ze sobą za pomocą widelca.

KROK 5: Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i przełóż do niego warzywa wraz z indykiem. Całość zalej masą jajeczną i piecz pod przykryciem przez ok. 35-40 minut.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 142 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Pęczotto z wołowiną i kapustą pekińską po tajsku
następny
Pizza na spodzie z komosy

Dodaj Komentarz