Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Pierś z indyka umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Oliwę rozgrzej na patelni, indyka oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż przez ok. 7-8 minut. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
KROK 2: Usmażonego indyka przełóż z patelni na talerz. Cukinię obierz i pokrój w półksiężyce, pora i seler naciowy w talarki, a brokuły podziel na różyczki. Fasolką szparagową umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówki. Szparagom odłam zdrewniałe końce i pokrój na kawałki.
KROK 3: Do lekko osolonego wrzątku wrzuć brokuły z fasolką i gotuj przez ok. 2 minuty. Rozgrzej kolejną porcję oliwy na patelni wrzuć pora, seler naciowy, cukinię, szparagi, wstępnie podgotowanego brokuła z fasolką i smaż przez ok. 5 – 7 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dorzuć umyte i osuszone liście szpinaku i podsmaż, aż szpinak zwiędnie. Dodaj mięso z indyka, odcedzoną kaszę i wymieszaj.
KROK 4: Przygotuj masę jajeczną: W misce wymieszaj żółtko z dwoma białkami jaj. Wlej mleko, wsyp bazylię, oregano, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ostrą i wędzoną paprykę, kmin rzymski oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki połącz ze sobą za pomocą widelca.
KROK 5: Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i przełóż do niego warzywa wraz z indykiem. Całość zalej masą jajeczną i piecz pod przykryciem przez ok. 35-40 minut.
Smacznego!