Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60g Kasza jęczmienna, pęczak, sucha
1 duży lub 2 mniejsze Ziemniaki
30g Marchew
30g Seler
30g Pietruszka, korzeń
30g Por, obrany
1 pęczek Botwina ok 100g z buraczkami
1 łyżeczka Ziele angielskie
kilka sztuk Liść laurowy
1/2 łyżeczki Sól biała
szczypta Pieprz czarny, grubomielony
1 łyżka Masło extra
1 mała lub pół dużej Cebula
2 ząbki Czosnek duży
2 łyżki Koperek

Wart. odżywcza / 100g

235
Energia
9g
Białko
48g
Węgl.
6g
Tłuszcze
12g
Błonnik
Zupa botwinkowa z pęczakiem

Zupa botwinkowa z pęczakiem

Zapewne nie raz i nie dwa razy jedliście w życiu zupę z botwinki. A czy próbowaliście kiedykolwiek wersję z kaszą? My też nie. Do dziś. Wiemy na pewno, że to nie ostatni raz, bo okazał się to strzał w dziesiątkę. Zupa wyszła bardzo pyszna, lekko zawiesista dzięki pęczakowi, trochę jak krupnik, tylko z buraczkami. Koniecznie spróbujcie!

  • 40 min
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Przygotuj 1,5 litra wody na wywar, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i por pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Botwinę dokładnie wypłucz i pokrój drobno wraz z buraczkami.

KROK 2. Wrzuć włoszczyznę, młode buraczki oddzielone od liści i podsmażone warzywa do wrzącego wywaru, dodaj suchą kaszę pęczak, sól i pieprz, możesz delikatnie zakwasić sokiem z cytryny jeśli lubisz.

KROK 3. Gdy warzywa z wywaru i kasza będą już miękkie, dorzuć listki i łodyżki młodych buraków.

 

Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę kwaśną śmietaną i posypać świeżym koperkiem 🙂 Smacznego!

Wywar możesz też ugotować na żeberkach wieprzowych, dzięki czemu zupa zyska na smaku.

 

(Odwiedzony 2 264 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kakaowe naleśniki z kaszą jaglaną, białym serem i bananami
następny
Carpaccio z młodych buraków z fetą, kaszą gryczaną i prażonym słonecznikiem

Dodaj Komentarz