Sposób przygotowania:
KROK 1. Przygotuj 1,5 litra wody na wywar, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i por pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Botwinę dokładnie wypłucz i pokrój drobno wraz z buraczkami.
KROK 2. Wrzuć włoszczyznę, młode buraczki oddzielone od liści i podsmażone warzywa do wrzącego wywaru, dodaj suchą kaszę pęczak, sól i pieprz, możesz delikatnie zakwasić sokiem z cytryny jeśli lubisz.
KROK 3. Gdy warzywa z wywaru i kasza będą już miękkie, dorzuć listki i łodyżki młodych buraków.
Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę kwaśną śmietaną i posypać świeżym koperkiem 🙂 Smacznego!
Wywar możesz też ugotować na żeberkach wieprzowych, dzięki czemu zupa zyska na smaku.