Sałatka z kaszy gryczanej i botwinki

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza gryczana, sucha 1 szklanka
280g Boćwina pęczek
100g Ser Feta 2 porcje
10g Czosnek duży 2 ząbki
16g Koperek, pęczek pęczek
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
0,5g Sól biała 1 szczypta
3g Pieprz czarny 3 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

536
Energia
23,5g
Białko
74g
Węgl.
22g
Tłuszcze
12g
Błonnik

Sałatka z kaszy gryczanej i botwinki

Kolorystyczne zestawienie zdrowia na talerzu.

Cechy:
    Kuchnia:

      To świetne połączenie smaku i aromatu. Najlepiej wybrać kaszę gryczaną paloną, gdyż ma intensywny aromat i smak, który świetnie komponuje się z burakiem oraz czosnkiem. Lecz jej przeciwnicy zawsze mogą poratować się jej niepalonym odpowiednikiem.

      • 35 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Buraczki umyj, odetnij korzonki i pokrój na ćwiartki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, delikatnie posmaruj oliwą i posyp solą. Piecz 20 minut.

      KROK 2: Zagotuj osoloną wodę i wsyp kaszę. Gotuj ją wg przepisu umieszczonego na opakowaniu. Botwinkę drobno posiekaj, na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy i podsmaż botwinkę przez 3-5 minut, na sam koniec dodaj czosnek i smaż mieszając przez minutę.

      KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj z podsmażoną botwinką, dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Na każdą porcję kaszy ułóż upieczone buraczki, kilka kostek sera Feta i wszystko posyp koperkiem oraz skrop oliwą z oliwek.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 2 264 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem
      następny
      „Jaglanica” z kaszy jaglanej z pomidorami

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz