Sposób przygotowania:
KROK 1: Cukinie przytnij od góry, wydryluj dokładnie miąższ i wydrąż gniazda nasienne. Posmaruj oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem. Cukinie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie cukinie wyjmij i odstaw.
KROK 2: Przygotuj farsz: Posiekaj umyty wcześniej jarmuż, eliminując twarde łodyżki. Pomidory odsącz z oliwy ręcznikiem papierowym. Następnie potnij je na drobne kawałki.
KROK 3: Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj jarmuż, czosnek, całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i obsmażaj do miękkości. Następnie dodaj pomidory oraz roztarte mocno w dłoni oregano. Dopraw całość do smaku. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, dokładnie wmieszaj ją w warzywa i znów dopraw do smaku.
KROK 4: Ostudzone cukinie wypełnij farszem i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 minut. Gorące cukinie przekładaj na talerze. Na koniec posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
*Do wykonania tego dania najlepsza będzie cukinia młoda, mała, o okrągłym kształcie.
Smacznego!