Zapiekanka jaglana z gruszką pod orzechami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60g Kasza jaglana, sucha 1/3 szklanki
1g Sól biała szczypta
10g Masło extra 1 łyżka stołowa
70g Banan 1/2 sztuki
10g Cukier brązowy 1 łyżka stołowa
130g Gruszka 1 średnia sztuka
120g Maliny 1 szklanka
32g Orzechy włoskie 8 sztuk
10g Cukier brązowy 1 łyżka stołowa

Wart. odżywcza / 100g

123
Energia
2g
Białko
20g
Węgl.
5g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Zapiekanka jaglana z gruszką pod orzechami

Cechy:

    Inna, słodka wersja tradycyjnych zapiekanek. Ciasto świetnie nadaje się, jako spód do innych, kaszowych słodkości. Jego niezobowiązujący charakter ukrywa pyszne połączenie smaków, a zarazem łączy w sobie wiele cennych składników odżywczych.

    • 40 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Ugotuj kasze jaglaną według przepisu producenta na opakowaniu. Dodaj do gorącej jeszcze kaszy sól oraz łyżkę masła. Zmiksuj kaszę z bananem i miodem na gęstą, gładką masę.

    KROK 2: Gruszkę obierz i usuń z niej gniazda nasienne. Pokrój ją wzdłuż na cienkie, długie plasterki.

    KROK 3: Tak zblendowaną mase przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy. Na górze lekko, lecz równomiernie rozsyp kakao. Na górze ukłóż dookoła plasterki gruszki, a następnie posyp całość malinami (lub innymi owocami leśnymi) i orzechami włoskimi.

    KROK 4: Włóż danie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20-25 minut. Posyp całość brązowym cukrem.

    *Po upieczeniu, danie udekoruj świeżymi listkami mięty. 

    Smacznego!

    (Odwiedzony 1 909 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Zapiekana cukinia z kaszą jaglaną, jarmużem i pomidorami
    następny
    Zielony koktajl jaglany na oczyszczanie

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Jak duża ma być blaszka? Czy może to być forma do tarty? Chodzi za mną od wczoraj i dzisiaj mnie dopadnie 😀

    Dodaj Komentarz