Sposób przygotowania:
KROK 1: Kwiaty cukinii dokładnie umyj i osusz ręcznikiem. Kaszę jaglaną gotuj 2 minuty krócej niż zalecono na opakowaniu.
KROK 2: W oddzielnej misce wymieszaj serek ricotta, pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, ostrą papryczkę i bazylię. Wymieszaj i rozdrobnij wszystko tak, by powstała dość gładka masa.
KROK 3: Pod koniec mieszania dodaj posiekane, świeże liście bazylii. Dokładnie wmieszaj je w masę serową.
KROK 4: Faszeruj łyżeczką wnętrze kwiatów cukinii i odkładaj je kolejno na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Gdy już wszystkie kwiaty będą nafaszerowane posyp je startą mozzarellą.
KROK 5: Wstaw danie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj ok 20 minut.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Witam,
W tytule jest mowa o kaszy jaglanej natomiast w treści przepisu wymieniona jest kasza jęczmienna – która z nich jest właściwą?
Pani Asiu, nastąpiło moje „przejęzyczenie”. Oczywiście danie to można przygotować i z jednej i z drugiej kaszy, jednak ja zastosowałam w swym przepisie kaszę jaglaną. Pozdrawiam serdecznie 🙂