Sposób przygotowania:
KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sicie o drobnych, małych oczkach. Następnie przełóż ją do garnka o grubym dnie, zalej dwukrotna ilością wody, całość lekko posól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna całkowicie wchłonąć całą wodę.
KROK 2: W drugim, wysokim garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodaj czosnek. Wlej następnie pokrojone w kawałki pomidory w puszki wraz z przecierem. Zmniejsz ogień, a całą masę pomidorową dokładnie wymieszaj i zacznij ogrzewać na małym ogniu.
KROK 3: W między czasie pokrój w półplasterki umytą i obraną marchew, cukinię. W drobną kosteczkę pokrój papryki oraz podziel na drobne części różyczki brokuła. Do gotującej się masy pomidorowej dodaj pokrojone warzywa, szczelnie przykryj pokrywką i duś warzywa na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i puszczą trochę wody.
KROK 4: Po tym czasie dopraw warzywa solą, pieprzem, curry, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Na sam koniec posyp je wędzoną, słodką papryką. Wymieszaj.
KROK 5: Przełóż komosę ryżową do garnka z warzywami i całość dokładnie wymieszaj.
Smacznego!