Leczo z komosą ryżową z nutą wędzonej papryki

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1/2 szklanki
4g Ziele angielskie 2 sztuki
1g Liść laurowy 1 sztuka
10g Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
50g Cebula 1 mała sztuka
6g Czosnek, mały 2 ząbki
240g Pomidory w puszce 1 szklanka
100g Papryka czerwona 1/2 sztuki
60g Papryka żółta 1/2 sztuki
70g Brokuły
90g Cukinia 1/2 średniej sztuki
3g Sól himalajska, różowa szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczypty
1,5g Curry 1/2 łyżeczki
2g Kurkuma szczypta
3g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
8g Papryka wędzona 4 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

280
Energia
12g
Białko
44g
Węgl.
8g
Tłuszcze
7g
Błonnik

Leczo z komosą ryżową z nutą wędzonej papryki

Cechy:
    Kuchnia:

      Danie idealne dla zapracowanych. Sycące, pełnowartościowe, do przygotowania w zaledwie pół godziny. Dobra propozycja zarówno dla wegan i wegetarian, jak i mięsożerców. Spróbujcie komosy w tej wersji! :)

      • 30 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sicie o drobnych, małych oczkach. Następnie przełóż ją do garnka o grubym dnie, zalej dwukrotna ilością wody, całość lekko posól, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna całkowicie wchłonąć całą wodę.

      KROK 2: W drugim, wysokim garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodaj czosnek. Wlej następnie pokrojone w kawałki pomidory w puszki wraz z przecierem. Zmniejsz ogień, a całą masę pomidorową dokładnie wymieszaj i zacznij ogrzewać na małym ogniu.

      KROK 3: W między czasie pokrój w półplasterki umytą i obraną marchew, cukinię. W drobną kosteczkę pokrój papryki oraz podziel na drobne części różyczki brokuła. Do gotującej się masy pomidorowej dodaj pokrojone warzywa, szczelnie przykryj pokrywką i duś warzywa na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i puszczą trochę wody.

      KROK 4: Po tym czasie dopraw warzywa solą, pieprzem, curry, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Na sam koniec posyp je wędzoną, słodką papryką. Wymieszaj.

      KROK 5: Przełóż komosę ryżową do garnka z warzywami i całość dokładnie wymieszaj.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 922 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Budyń z komosy ryżowej z owocami
      następny
      Naleśniki z kaszy jaglanej na słodko

      Dodaj Komentarz