Sposób przygotowania:
KROK 1: Białka jajek ubij na sztywną pianę. Wsyp do młynka do kawy komosę ryżową i zmiel na mąkę.
KROK 2: Mąkę z quinoa, mielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i roztopione masło wymieszaj. Dodaj borówki amerykańskie, maliny. 25g surowej komosy włóż na rozgrzaną patelnie i podpraż ją do momentu, aż poczujesz przyjemny zapach prażenia, a ziarna zrobią się brązowawe. Dodaj je do masy. Delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dorzuć ubite białka. Delikatnie wmieszaj je w masę. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej okrągłej), wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 3: Udekoruj ciasto resztą borówek i kilkoma malinami lekko wciskając je w strukturę ciasta. Tak przygotowaną formę wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C. na około 40 minut. Ciasto można posypać niewielką ilością cukru pudru.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy migdały są niezbędne?
Czy zamiast masła można dodać olej?
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Miłego dnia
Aniu, migdały oprócz smaku, pełnią tu przede wszystkim rolę wypełniacza i zagęstnika, trochę jak mąka 😉 Można zamienić je na inne mielone orzechy, otręby lub ostatecznie właśnie mąkę. Z olejem nie ma żadnego problemu 🙂