Tarta z komosą ryżową i borówkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

75g Quinoa, komosa ryżowa, sucha 1/2 szklanki
25g Quinoa, komosa ryżowa, sucha do prażenia
90g Migdały, tarte
120g Cukier puder 10 łyżek stołowych
5g Proszek do pieczenia, bezglutenowy 1 łyżeczka
140g Borówki amerykańskie 1 szklanka
60g Maliny 1/2 szklanki
75g Białko jaja kurzego 3 sztuki
90g Masło extra

Wart. odżywcza / 100g

267
Energia
5,5g
Białko
28g
Węgl.
16g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Tarta z komosą ryżową i borówkami

Cechy:
    Kuchnia:

      Zdrowy smak lata. Ciasto ukrywające w swoim wnętrzu pełnowartościowe białko w postaci komosy ryżowej. Słodkie, sycące i wilgotne za sprawą moich ulubionych owoców sezonu letniego: borówek i malin. Tarta ta będzie smakować wybornie również w jesiennej wersji z jabłkami lub zimowej, z dodatkiem masy makowej i miksu bakalii.

      • 60 minut
      • Porcje 8
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Białka jajek ubij na sztywną pianę. Wsyp do młynka do kawy komosę ryżową i zmiel na mąkę.

      KROK 2: Mąkę z quinoa, mielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i roztopione masło wymieszaj. Dodaj borówki amerykańskie, maliny. 25g surowej komosy włóż na rozgrzaną patelnie i podpraż ją do momentu, aż poczujesz przyjemny zapach prażenia, a ziarna zrobią się brązowawe. Dodaj je do masy. Delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dorzuć ubite białka. Delikatnie wmieszaj je w masę. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej okrągłej), wyłożonej papierem do pieczenia.

      KROK 3: Udekoruj ciasto resztą borówek i kilkoma malinami lekko wciskając je w strukturę ciasta. Tak przygotowaną formę wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C. na około 40 minut. Ciasto można posypać niewielką ilością cukru pudru.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 871 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Lody jaglane z mango
      następny
      Pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy z sosem

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Aniu, migdały oprócz smaku, pełnią tu przede wszystkim rolę wypełniacza i zagęstnika, trochę jak mąka 😉 Można zamienić je na inne mielone orzechy, otręby lub ostatecznie właśnie mąkę. Z olejem nie ma żadnego problemu 🙂

      Dodaj Komentarz