Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną przelej gorącą wodą lub upraż na patelni. Ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Ugotowaną przełóż do miski, dodaj mąkę kukurydzianą, cynamon i olej. Dokładnie zmiksuj całość blenderem. Następnie posyp wiórkami kokosowymi, wmieszaj je w masę i zostaw do ostudzenia.
KROK 2: Tortownicę wysmaruj olejem i wylep ¾ porcji ciasta. Dokładnie przyciskaj je do spodu, jak i brzegu blachy. Pozostałe ciasto schładzaj w lodówce.
KROK 3: Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Przekrój je na połówki.
KROK 4: Na wylepionej ciastem tortownicy rozsmaruj powidła i wyłóż śliwki. Wierzch posyp schłodzonym, startym na tarce ciastem. Zapiekaj przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Wskazówki:
Upieczone ciasto najlepiej ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu będzie kroić się łatwiej.
16 Comments Ukryj Komentarze
Jaka mąka zamiast kukurydzianej?
Ania, może być pszenna pełnoziarnista 🙂
W składnikach nie ma,nic na temat wiórków. Ile ich potrzeba?
Ja dałam 3 czubate łyżki, dzięki za uwagę, uzupełnię!:)
Jak długo zapiekanki w piekarniku?
Proszę piec godzinę 🙂
Zrobilam i jest pyszna! Trochę kruszonka nie wyszła,chyba za krótko trzymalam w lodowce. Polecam wszystkim!
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 W moim domowym menu, przepis ten zagości z całą pewnością na dłużej :p
Czy zwykła tortownica taka głęboka sie nada?
Jasne, że tak. Głębokość formy właściwie nie ma tu znaczenia 🙂
Przepis – bomba!
Pominęłam wiórki – bo kokos nie cieszy się u nas sympatią 🙂 a do samego ciasta dodałam miodu (1,5 łyżki) w celu osłodzenia 🙂 Wprowadzam domowników w świat zdrowszej kuchni i nie może to być za drastyczne :))
Do śliwek (w puste miejsca) wcisnęłam mrożone maliny 🙂 było cudownie 🙂
Bardzo interesująca kompozycja. Niezmiernie cieszy fakt, że eksperymentujesz i starasz się namówić rodzinkę na tzw. „zdrową stronę mocy”. I zdecydowanie zgadam się, iż nie można zbyt drastycznie i szybko, bo się zniechęcą. Powodzenia w dalszych staraniach. Trzymam kciuki 🙂
Czy mrożone maliny/ truskawki wcześniej rozmrozić, czy dodać do ciasta przed pieczeniem zamrozone?
Nie ma potrzeby rozmrażania owoców. Wytopiony z nich sok sprawi, że całe danie będzie aromatyczne i bardzo soczyste, dlatego też należy do ciasta dodać zamrożone owoce :
Świetne przepisy, brakuje mi jednak informacji o wielkości blach, w jakich pieczesz ciasta.
Postaramy się więc pomierzyć dla Was blachy w nowych, nadchodzących propozycjach 🙂