Gryczane wrapy z warzywami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Naleśniki
180g Kasza gryczana niepalona, sucha
500g Woda mineralna
szczypta Sól biała
Nadzienie
60g Rzodkiewka
80g Marchew
40g Sałata lodowa
80g Cytryna
220g Awokado 1 średnia sztuka
50g Ser żółty Gouda
75g Jogurt naturalny 2% tł. 3 łyżki
szczypta Pieprz czarny
szczypta Sól biała

Wart. odżywcza / 100g

313
Energia
11g
Białko
42g
Węgl.
14g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Gryczane wrapy z warzywami

Cechy:
    Kuchnia:

      Gryczane naleśniki mogą być świetną bazą do przygotowania imprezowej przekąski czy szybkiego lunchu do pracy. Rodzaj dodatków to kwestia indywidualna, dlatego wybieraj swoje ulubione!

      • 30 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Przygotuj naleśniki: Suchą kaszę gryczaną opłucz, dodaj 1 szklankę zimnej wody i wstaw do lodówki na cała noc do namoczenia.

      KROK 2: Następnego dnia dodaj resztę wody, szczyptę soli i zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę więcej wody. Naleśniki zmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni.

      KROK 3: Rzodkiewkę, sałatę i marchew umyj. Marchew obierz i razem z rzodkiewką potnij na cienkie plasterki (najlepiej sprawdzi się obieraczka do warzyw). Ser zetrzyj na tarce.

      KROK 4: Z awokado wydrąż miąższ i przełóż do miski, dodaj jogurt i sok z cytryny. Dodaj bardzo drobno posiekaną pietruszkę.

      KROK 5: Naleśnika połóż na talerzu, posmaruj pastą awokado, wyłóż marchew, rzodkiewkę, sałatę i posyp wszystko serem i pietruszką. Naleśniki zawiń w rulon i pokrój na ok. 4 cm kawałki.

       

      Wskazówki:

      Jeżeli nie masz czasu, przygotuj naleśniki tak jak te tradycyjne, zamieniając mąkę pszenną na gryczaną. Pamiętaj, aby bardzo dobrze rozgrzać patelnię, a przed każdym smażeniem naleśnika, przemieszać ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej wody.

      (Odwiedzony 26 814 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Prosta jaglanka z malinami i miksem nasion
      następny
      Chlebek dyniowy z mąką jaglaną

      18 Comments Ukryj Komentarze

      Przygotowałam zgodnie z przepisem. Rzeczywiście, konsystencja podobna do klasycznego ciasta naleśnikowego. Niestety, na patelni już się nie zachowało jak to klasyczne. Rozpadło zupełnie, nie dało się przewrócić. Proszę o wskazówki.

      Proponuje następnym razem lekko natłuścić patelnie. Trzeba przyznać, że ciasto tego rodzaju „przypieka” się bardzo szybko. Może nastepnym razem spróbuj z większą porcją ciasta?

      Super! Naleśniki dobry pomysł. Wyszły, bez natłuszczania patelni i nic się nie rozpadały. Bardzo dobre. No i ten pomysł z obieraczką strzał w dziesiątke! Na pewno powtórze. Dziękuje i pozdrawiam z USA.

      podstawą jest bardzo dobrze nagrzana patelnia naleśnikowa, potem należy zmniejszyć ogień aby porcje nie przypalały się od razu, za bardzo.
      jak było z konsystencją ciasta? powinna być trochę rzadsza niż na ciasto naleśnikowe. naleśniki tego rodzaju mają to do siebie, że ciasto bardzo szybko się „ścina”. może następnym razem lekko natłuść patelnię?

      Dodaj Komentarz