Sposób przygotowania:
KROK 1: Dynię pokrój na małe kawałki, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. Piecz przez około 30 minut do miękkości. Upieczoną dynię wyjmij, oddziel miąższ i zmiksuj go blenderem na gładkie puree.
KROK 2: Puree połącz z miodem, olejem i jajami, dokładnie miksując całość.
KROK 3: Do drugiego naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaj tarte orzechy oraz przyprawy.
KROK 4: Suche składniki przełóż do miski z dynią i dokładnie połącz wszystko. Masę przelej do formy wyłożonej pergaminem i piecz do suchego patyczka, ok. 40-50 minut w temperaturze 190 st.
Wskazówki:
Jeśli samodzielnie przygotowujesz mąkę z kaszy, najpierw podpraż ją na suchej patelni. Ja zrobiłam wersję z kruszonką, lecz jeśli bardziej uważasz na kalorie, pozostań przy przepisie 🙂
15 Comments Ukryj Komentarze
A czy mozna te make zastapic ryzowa? Niestety moge tylko ta jedna moge…a miod syropem klonowym? 🙂
Paulino, jak najbardziej możesz zastąpić mąkę jaglaną na ryżową. Wydaje mi się, że nawet w tej samej proporcji, lecz sprawdzaj konsystencję ciasta, dosypując mąkę stopniowo. Jeśli chodzi o słodzidła, to jak najbardziej możesz zamieniać na dowolne, syrop klonowy, z agawy, karobowy itp. 🙂
A kruszonke jak pani zrobiła?
A zwyczajnie! 🙂 Masło, mąka jaglana i cukier waniliowy! To zawsze wychodzi 🙂
100g ile to jajek a 100 g oleju i 72 g miodu tak po ludzku ile a może być olej z oliwek
Po najechaniu na literkę „i” dostępne są tzw. miary domowe. Jeśli chodzi o 72g miodu, to 3 konkretne łyżki miodu 🙂
Co pierwsze ubić jajkami czy wszystko połączyć z pure
Najpierw ubijamy jaja 🙂
A 100 g oleju
A 100 g oleju ?dobrze jajkami z miodem ubijam czy same?a potem olej pytam bo mi nie wyszło 😂
Ja to jeszcze droga pani to chciałbym wiedzieć ile to jest 100 g oleju pozarabiam gorąco 😊
100g oleju odpowiada około 1/2 zwykłej szklanki 🙂 Pozdrawiam!
Miało
być pozdrawiam
Czy da radę zrobić z dynią mrożoną?? 🤔 Może by taką podrasować wcześniej na patelni?
Jak najbardziej 🙂 Należy ją tylko rozmrozić wcześniej.