Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku a następnie przelej wrzątkiem. Zagotuj 3/4 szklanki wody i do wrzącej wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Zostaw do ostudzenia.
KROK 2: Wystudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj banana, cynamon i jajko. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj całość.
KROK 3: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wykładaj porcję ciasta. Placuszki przewracaj bardzo delikatnie na drugą stronę. Smaż do momentu, aż będą rumiane.
KROK 4: Na gotowych placuszkach ułóż pokrojoną w ćwiartki figę.
Wskazówki:
Banan powinien być bardzo dojrzały. Będzie słodszy i łatwiejszy do miksowania.