Kasza jaglana z pieczoną marchewką i migdałami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

90g Kasza jaglana pół szklanki
240g Bulion warzywny 1 szklanka
240g Marchew 3 średnie sztuki
20g Migdały mała garść
szczypta Kmin rzymski
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny
40g Olej rzepakowy uniwersalny 4 łyżki

Wart. odżywcza / 100g

435
Energia
9g
Białko
46g
Węgl.
28g
Tłuszcze
7g
Błonnik

Kasza jaglana z pieczoną marchewką i migdałami

Cechy:
    Kuchnia:

      Zwykle do tego przepisu używam kaszy kuskus, ale tym razem spróbowałam jaglanej. Wyszło świetnie, dlatego kolejny pomysł na lunch mam już gotowy! :)

      • 35 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: W małym rondelku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj kaszę jaglaną i kumin i praż ją przez ok. 2 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut.

      KROK 2: Marchew obierz, pokrój na pół i wzdłuż i wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Wyłóż na blachę, dopraw solą i pieprzem i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Migdały upraż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć (ok. 2 minuty).

      KROK 3: Ugotowaną kaszę przełóż do miski, lekko skrop oliwą i posyp marchewką z migdałami.

       

      Wskazówka:
      Migdały możesz także dorzucić do marchewki, ok 5-6 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu lekko się podpieką i oszczędzisz trochę czasu na prażenie.

       

      (Odwiedzony 7 298 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Gryczane ciasto czekoladowe z malinami
      następny
      Owsiane ciasto ze śliwkami

      8 Comments Ukryj Komentarze

      Wasze przepisy są wspaniałe! 🙂 Jeśli mogłabym jednak coś zaproponować, to może pisałybyście ile gram ma całey posiłek, żeby można było z łatwością obliczyć wartość kaloryczną jednej porcji? 100g niewiele mówi 🙂

      Fantastyczny przepis, mega prosty, mega szybki i bardzo smaczny z górą sałaty komponuje się wyśmienicie. Ja swoją marchew posypałam dodatkowo kurkuma i imbirem w proszku…PYCHA!

      SUPER PRZEPIS….PYCHOTA ALE DLACZEGO NIE MOGĘ WYDRUKOWAĆ PRZEPISU I SKŁADNIKÓW ABY WKLEIĆ DO PRZEPIŚNIKA….DO DRUKU IDZIE TYLKO PRZEPIS 🙁

      Dodaj Komentarz