Owsiane ciasto ze śliwkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

70g Kasza owsiana, sucha 7 łyżek stołowych
100g Siemię lniane 10 łyżek stołowych
30g Wiórki kokosowe
36g Żurawina suszona 3 łyżki stołowe
14g Ksylitol 1 łyżka stołowa
8g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
50g Olej rzepakowy uniwersalny 5 łyżek stołowych
170g Mleko kokosowe 2/3 szklanki
4g Aromat waniliowy, ekologiczny łyżeczka
500g Śliwki
Kruszonka:
50g Płatki owsiane górskie 5 łyżek stołowych
12g Wiórki kokosowe 1 łyżka stołowa
60g Mleczko kokosowe gęstego
40g Olej kokosowy
14g Ksylitol 1 łyżka stołowa

Wart. odżywcza / 100g

360
Energia
5g
Białko
31g
Węgl.
26g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Owsiane ciasto ze śliwkami

Kuchnia:

    Dietetyczne ciasto z jesienną duszą. Podczas jego wypieku, w całym domu roznosi się miły zapach pieczonych śliwek i cynamonu. Ciasto to pozbawione jest jaj, mleka, a także (przy pieczołowitym doborze składników) glutenu, dlatego też będzie idealną, słodką propozycją w wielu dietach eliminacyjnych. Smacznego! :)

    • 70 minut
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę owsianą oraz siemię lniane zmiel w młynku do kawy na miałki piasek. Wymieszaj go ze wszystkimi pozostałymi suchymi składnikami. W oddzielnej misce wymieszaj wszystkie składniki płynne.

    KROK 2: Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj. Przełóż do silikonowej formy lub tradycyjnej, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami tortownicy. Rozsmaruj ciasto dosyć cienko (na ok. 1-1,5 cm grubości). Na wierzch wyłóż połówki śliwek, jedna obok drugiej, posyp je cynamonem.

    KROK 3: Przygotuj kruszonkę: zmiel na mąkę płatki owsiane, dodaj do nich wiórki kokosowe. Wymieszaj z gęstym mleczkiem kokosowym, olejem kokosowym oraz ksylitolem. Śliwki posyp przygotowaną kruszonką.

    KROK 4: Ciasto włóż do nagrzanego do 180 st. C i piecz około 50-55 minut.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 15 744 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Kasza jaglana z pieczoną marchewką i migdałami
    następny
    Papryka faszerowana pomidorową kaszą jaglaną

    14 Comments Ukryj Komentarze

    Czy ta kruszonka ma byc krucha przed wlozeniem na slliwki??? Bo mi wyszla festa, nawet jak dodalam sporo dodatkowych wiorek i mielonych platkow owsianych…

    Dlaczego na ciasto mielimy kaszę owsianą a na kruszonkę płatki? Czym różni się jedna otrzymana mączka od drugiej? I którą z nich można zastąpić kupną mąką owsianą?

    Chciałam trochę urozmaicić ten przepis i wpadłam na pomysł zmielenia obu produktów. Jeśli chcesz, możesz spróbować zrobić wszystko z mąki z kaszy lub płatków, albo tak jak mówisz – zamienić je na kupioną mąkę owsianą. 🙂

    Słodzik z grupy polioli, nazywany też cukrem brzozowym (nazwa wywodzi się od jego pochodzenia). Coraz bardziej dostępny, nawet w zwykłych, lecz dobrze zaopatrzonych osiedlowych sklepikach 🙂

    Myślę że tak, chociaż osobiście sama rozmroziłabym je, a następnie lekko obtoczyła z kaszą manną lub mąką pszenną tak, aby wchłonęła nadmiar płynu 🙂

    Dodaj Komentarz