Cieciorkowe naleśniki z kaszą jaglaną z warzywami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
225g Mąka z ciecierzycy 1,5 szklanki
150g Skrobia ziemniaczana 1 szklanka
230g Mleko migdałowe 1 szklanka
140g Woda mineralna, niegazowana 1 szklanka
4g Proszek do pieczenia, bezglutenowy 1 łyżeczka
40g Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe
0,5g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
2g Pieprz czarny 2 szczypty
Farsz
100g Kasza jaglana, sucha
60g Marchew 1 sztuka
10g Olej rzepakowy 1 łyżka stołowa
80g Cebula czerwona 1 średnia sztuka
5g Czosnek 1 ząbek
100g Papryka czerwona 1/2 sztuki
0,5g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczypty
1g Kurkuma 1 szczypta
4g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
24g Natka pietruszki, siekana 4 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

515
Energia
17g
Białko
90g
Węgl.
11g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Cieciorkowe naleśniki z kaszą jaglaną z warzywami

Kuchnia:

    Oryginalne naleśniki, tym razem z cieciorki. Są bardzo delikatne, a zarazem chrupiące. Nadzienie szybkie i niezobowiązujące. Przy wyborze odpowiedniego proszku do pieczenia, dumnie można podawać go alergikom i bezglutenowcom. Smacznego Wam!

    • 60 minut
    • Porcje 4
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    Ciasto na naleśniki:

    KROK 1: Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki ciasta: mąkę z cieciorki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj mleko, a następnie wodę gazowaną i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera. Odstaw na około 20-30 minut.

    KROK 2: Po tym czasie, patelnię naleśnikową natłuść odrobiną oleju. Smaż powoli cienkie naleśniki do momentu lekkiego zabrązowienia ich powierzchni. Następnie przewróć na drugą stronę i postępuj podobnie.

    KROK 3: Po usmażeniu, naleśniki układaj jeden na drugim na oddzielnym talerzu.

    Farsz jaglany:

    KROK 1: Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w dość cienkie paseczki.

    KROK 2: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i zeszklij na nim posiekaną, czerwoną cebulę. Następnie dodaj do niej pokrojoną marchewkę, czosnek i paprykę i podsmażaj na średnim ogniu często mieszając.

    KROK 3: Kaszę jaglaną podpraż w oddzielnym rondelku do momentu powstania lekko orzechowego zapachu. Następnie dodaj ją do reszty składników znajdujących się na patelni. Wymieszaj, a następnie zalej wszystko szklanką wrzącej wody i gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę, a warzywa znacznie zmiękną (około 15 minut).

    (Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, trzeba dolać jeszcze trochę gorącej wody)

    KROK 4: Na koniec dopraw całość solą, pieprzem, kurkumą i ziołami prowansalskimi oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

    KROK 5: Tak przygotowaną masą nadziewaj cieciorkowe naleśniki.

    *1 naleśnik z farszem waży około 320g.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 4 500 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Jaglanka z karmelizowanymi nektarynkami i borówkami
    następny
    Jaglane rafaello bez pieczenia

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz