Orientalna sałatka z ananasem i krewetkami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza jęczmienna, pęczak dot. kaszy surowej
150g Krewetki tygrysie ok. 10 sztuk
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
360g Ananas 1/2 świeżego, obranego
60g Papryka żółta 1/2 sztuki
100g Papryka czerwona 1/2 sztuki
30g Migdały
24g Natka pietruszki, siekana 4 łyżeczki
Dressing
20g Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
6g Ocet jabłkowy 2 łyżeczki
10g Imbir, korzeń 5 cm
10g Sos sojowy 1 łyżka stołowa
12g Miód pszczeli 1 łyżeczka
6g Czosnek, mały 2 ząbki
2g Papryka ostra, mielona 1/2 łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

323
Energia
13,5g
Białko
39g
Węgl.
15g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Orientalna sałatka z ananasem i krewetkami

Kuchnia:

    Pyszna i bardzo szybka sałatka, która równie dobrze może służyć jako porządny, sycący obiad. Kolorowy, soczysty i intrygujący w smaku zasmakuje każdemu, a w szczególności dietetycznym eksperymentatorom. Smacznego! :)

    • 20 minut
    • Porcje 4
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Kaszę jęczmienną ugotuj według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu, następnie ostudź.

    KROK 2: Przygotuj dressing: w średniej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, utarty korzeń imbiru, sos sojowy, płynny miód, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i ostrą paprykę. Odstaw.

    KROK 3: Świeży ananas obierz, pokrój na plastry, a następnie na średniej wielkości kawałki. Obierz i posiekaj w dość drobną kostkę żółtą i czerwoną paprykę. Migdały drobno posiekaj.

    KROK 4: W dużej misce umieść kaszę jęczmienną, ananasa, obie papryki, posiekane migdały połowę przygotowanego dressingu. Wymieszaj, a następnie pozostaw na 15 minut, by pozwolić kaszy go wchłonąć. Owiń sałatkę folią i wsadź do lodówki na czas przygotowania krewetek.

    KROK 5: Krewetki posól, dodaj pieprz, dokładnie wymieszaj. W dużym rondlu rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć krewetki i szybko obsmaż je z obu stron przez 1-2 minuty do momentu aż zbrązowieją lub będą chrupiące na krawędziach. Zdejmij je z ognia i przełóż do miski wyciągniętej z lodówki.

    KROK 6: Całość wymieszaj i następnie dodaj resztę dressingu. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 10 683 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Kotlety z batatów i komosy ryżowej
    następny
    Warzywa zapiekane z fetą i kaszą jaglaną

    Dodaj Komentarz