Sposób przygotowania:
KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Odstaw do ostygnięcia.
KROK 2: Po tym czasie przełóż kaszę do misy blendera i zmiksuj ją z mleczkiem kokosowym, sokiem z cytryny, syropem klonowym, ziarenkami z laski wanilii na gładką masę. Na koniec dokładnie wymieszaj z otartą skórką z pomarańczy, a także świeżo wyciśniętym z niej sokiem.
KROK 3: 2/3 masy przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to przełóż i dokładnie dociśnij masę makową. Przykryj ją resztą masy jaglanej.
KROK 4: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach Celsjusza i picz przez ok. 40-50 min. Ostudź.
KROK 5: W międzyczasie przygotuj też polewę. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Gdy ciasto ostygnie polej je czekoladą. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
*Krój za pomocą ostrego noża zanurzanego w gorącej wodzie.
Smacznego!
16 Comments Ukryj Komentarze
Co Pani doradzi zamiast syropu klonowego? Mam candydoze. Może być ksylitol, np?
Jak najbardziej. W przypadku takiego schorzenia najlepiej sprawdzi się ksylitol lub erytrol 🙂 Pozdrawiam!
Jeśli chodzi o masę makową, to jakaś gotowa??
Użyłam gotowej masy makowej Bakallandu, ale na pewno możesz przygotować własną 🙂
Czym moge zastąpić mleko kokosowe? Jogurtem?
Ewentualnie greckim, gdyż jest bardziej gęste i tłuste. Mleczko kokosowe nada masie nie tylko cudownego posmaku kokosa, ale także nada odpowiedniej konsystencji masie jaglanej. 😉
Dzisiaj zrobię! 🙂 Dodam miodu zamiast syropu klonowego.
Super! Bardzo dobra zamiana, na pewno wprowadzi nieco miodowego posmaku do ciasta. Smacznego! 🙂
Proszę rozszyfrować co mamy na myśli mówiąc – masa makowa?
Mówiąc „masa makowa” miałam na myśli i taką też użyłam – gotową masę makową. Oczywiście można zastosować swoją własną zrobiona w domowych warunkach 😉
Jakie wymiary blaszki???
Jest to kwadratowa blaszka o wymiarach 21×21 cm
A ile tego soku z pomarańczy dodać? W składnikach nie jest wymieniony, a sposobie przygotowania jest użyty. Pozdrawiam
W moim przypadku dodałam cały sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 🙂
Masa z kaszy wyszła za rzadka zeby ciasto pokroić ??co można zrobić ?????
Zagęścić ciasto można zawsze za pomocą rozrobionej skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 🙂 Szybki, a w dodatku bezglutenowy sposób!