Sposób przygotowania:
KROK 1: Umytą i obraną pietruszkę oraz selera pokrój na mniejsze kawałki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posyp warzywa solą, pieprzem, a także skrop delikatnie olejem i wymieszaj całość dokładnie tak, by warzywa były równomiernie nim otoczone.
KROK 2: Wstaw je do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 30-40 min. Warzywa powinny być miękkie. Po tym czasie upieczone warzywa przełóż na talerz i ostudź.
KROK 3: W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną, według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu, na sypko. Po ugotowaniu lekko ją przestudź.
KROK 4: Białą fasolę namocz dzień wcześniej, wylej wodę z moczenia, wlej nową, a następnie ugotuj fasolę do miękkości (ok.60-70 minut).
KROK 5: Wszystkie pozostałe składniki przełóż do dużej miski i dokładnie zmiksuj, mogą zostać drobne, wyczuwalne kawałki. Na koniec wmieszaj suszone śliwki.
KROK 6: Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st C. przez ok. 40 min.
*Najlepiej smakuje schłodzony całą noc w lodówce.
**Wierzch przed pieczeniem możesz ozdobić jeszcze suszonymi śliwkami.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
pasztet nie udany ,rozsypuje się po upieczeniu,brak jakiegoś składnika łączącego? może jajko+piana z białek?
Mój pasztet był bardzo wilgotny i plastyczny. Ważne w tym przepisie jest to, by dobrze i dość mocno rozgotować soczewicę. Ona pochłonie duże ilości wody i nada pasztetowi odpowiednią konsystencję 🙂
Tylko że w tym przepisie nie ma soczewicy..
Tak tak, mój błąd. Chodziło mi oczywiście o fasolę 🙂