Kukurydziane placuszki z pomarańczą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 szklanka
85g Kaszka kukurydziana, sucha pół szklanki
Sól biała
10g Sezam, nasiona 1 łyżka
8g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
230g Mleko migdałowe szklanka
230g Sok pomarańczowy szklanka
5g Skórka z pomarańczy łyżeczka
30g Olej rzepakowy uniwersalny 3 łyżki

Wart. odżywcza / 100g

170.00
Energia
4.58g
Białko
24.26g
Węgl.
5.78g
Tłuszcze
2.61g
Błonnik

Kukurydziane placuszki z pomarańczą

Cechy:
    Kuchnia:

      Coraz częściej w kuchni eksperymentuję z kaszą kukurydzianą. Dobrze zastępuje mąkę, jednocześnie nadając fajnego posmaku. Mam nadzieję, że taki pomysł na placuszki również Wam przypadnie do gustu. Spróbujcie!

      • 25 minut
      • Porcje 3
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, kaszkę kukurydzianą, sól, sezam i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mleko i sok, dodaj też startą skórkę z pomarańczy.

      KROK 2: Mokre składniki wlej do suchych i mieszaj do momentu, aż wszystko dobrze się połączy. Odstaw na 10 minut.

      KROK 3: Na dużej patelni rozgrzej olej. Porcję ciasta nabieraj łyżką i smaż okrągłe placuszki. Kiedy na powierzchni placków zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, przełóż je na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę.

      KROK 4: Placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Układaj jeden na drugim i posyp odrobiną sezamu. Obok ułóż przygotowane cząstki pomarańczy.

      Smacznego!

       

      1 porcja to ok. 250g.

      (Odwiedzony 3 425 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Pasztet fasolowo-warzywny z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
      następny
      Korzenne gofry z jabłkami

      Dodaj Komentarz