Sposób przygotowania:
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 160 st. C.
KROK 2: Kwadratową blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Odłóż 1 łyżkę do szklanki.
KROK 3: W dużej misce wymieszaj zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę i sól.
KROK 4: W oddzielnej misce wymieszaj syrop klonowy, mleko migdałowe i olej rzepakowy. Zmiksuj mokre składniki z jajkami, dodaj siemię lniane, kilka kropel aromatu migdałowego i dokładnie wymieszaj.
KROK 5: Mrożone jagody wymieszaj z resztką odłożonej mąki gryczanej.
KROK 6: Mokre składniki połącz z suchymi za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie dodaj mrożone owoce i dokładnie wmieszaj je z ciastem.
KROK 7: Powstałą masę przełóż do wcześniej przygotowanej blaszki. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę lub do uzyskania efektu „suchego patyczka”.
Smacznego!
13 Comments Ukryj Komentarze
Czym mogę zastąpić syrop klonowy?
Tak naprawdę dowolnym słodzidłem, np. miodem, ksylitolem, erytrolem, czy syropem z agawy. Każdy sprawdzi się w tym przepisie wyśmienicie 🙂
Czym mozna zastąpić mąkę kukurydziana? Niestety nie moge jej spożywać 🙁
Użyj innej dowolnej mąki. Może być jaglana, ryżowa, lub zwykła pszenna:) Ewentualnie możesz użyć więcej mąki gryczanej 🙂
Jeśli użyję gotowej mąki gryczanej to ile gram użyć?
Tyle samo, ile kaszy gryczanej 🙂
czy można użyć zwykłego mleka?
Oczywiście, że tak. Jeżeli nie dotyczą Panią żadne alergie, bądź nietolerancje, to jak najbardziej 🙂
Pewnie, użyj takiego, jakie lubisz najbardziej.
Wyszło super. Dzięki 🙂
Świetnie! Zapraszam ponownie do skorzystania z naszych przepisów 🙂
Czy można czymś zastąpić jajka w tym przepisie? Mamy alergię 🙁
Poeksperymentujcie z mielonym siemieniem lnianym lub nasionami chia 🙂