Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Bataty dobrze umyj, ponakłuwaj widelcem i piecz w skórce przez około 40-50 minut do momentu, aż zrobią się idealnie miękkie, a skórka sama będzie od nich odchodzić.
KROK 2: W międzyczasie, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut lub do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę.
KROK 3: Do dość wąskiego naczynia wsyp odsączoną z zalewy i przepłukaną cieciorkę, tahini, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki bataty oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Zblenduj całość na gęstą masę.
*Gdyby masa była zbyt zbita, dodaj do niej nieco oleju lnianego.
Smacznego!