Sposób przygotowania:
KROK 1: Suchą cieciorkę zmiel z młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: Komosę ryżową przełóż na sito o małych oczkach i przepłucz chwilę pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu, gdy quinoa wchłonie cały płyn. Ostudź.
KROK 3: Do misy blendera wrzuć wszystkie składniki (mąkę z cieciorki, wystudzoną komosę ryżową, nasiona lnu, umyte liście szpinaku, wodę, sól, proszek do pieczenia, oraz przyprawy).Zblenduj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
KROK 4: Do zblendowanej masy dodaj pokrojoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
KROK 5: Na patelni naleśnikowej rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i rozprowadź ją po całej powierzchni. Następnie wylej 1 łyżkę wazową ciasta, smaż około 2-3 minut z jednej strony, a następnie przewróć placek na drugą stronę. Smaż jeszcze 1 minutę, do zrumienienia. Czynność powtarzaj do skończenia się ciasta.
*Przed podaniem omlety możesz napełnić ulubionymi zgrillowanymi lub pieczonymi warzywami, hummusem lub pastą z avocado.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Nie wiem jak to Pani obraca, ale konsystencja fatalna – ciapa, nic sue z tym nie da zrobić! 🙁
Wszystko zależy od wodochłonności mielonej ciecierzycy. Jeżeli masa jest zbyt płynna to omlet można upiec w piekarniku lub dodać mąkę 😉