Sposób przygotowania:
KROK 1. W wysokim naczyniu umieść ugotowaną wcześniej i dokładnie odsączone z wody kaszę jaglaną, blanszowany groszek, jajo, posiekaną drobno cebulę i chili, czosnek, świeżą kolendrę i przyprawy. Zmiel płatki jaglane w młynku do kawy.
KROK 2. Zmiel maszynką do mielenia lub blenderem wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj makę jaglaną ze zmielonych wcześniej płatków. Z utworzonej masy formuj kulki. Jeśli masa będzie zbyt rzadka lub falafele będą rozsypywać się w trakcie smażenia, dosypujemy dodatkowo kilka łyżek zmielonych płatków jaglanych.
KROK 3. Jaglane kuleczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do momentu aż będą równomiernie zarumienione z każdej strony.
Usmażone falafele odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Na zdjęciu widzicie propozycję naszego podania. Nie musicie robić identycznie, możecie położyc falafel na ulubionej sałacie, z sosem lub dipem, jaki lubicie najbardziej. Nasza wersja jest z musem z batata i jogurtem 😉