Sposób przygotowania:
KROK 1. Przygotuj spód do ciasta. Nie wymaga on pieczenia. Wystarczy, że sparzysz daktyle, następnie zblendujesz je z dodatkiem kakao, miodu, olejem oraz zmielonymi płatkami jaglanymi. Powstałą mieszankę dokładnie ugnieć do powstania spójnej, dosyć zbitej kuli. Wyłóż nią posmarowany olejem spód tortownicy.
KROK 2. Masa. Sparz wrzątkiem kaszę jaglaną; dzięki temu pozbędziesz się jej gorzkiego posmaku. Ugotuj do miękkości w mleku kokosowym, ksylitolu i wanilii kaszę jaglaną. Odlej i odciśnij nadmiar płynu, możesz dosłodzić, jeśli jest zbyt mało słodka. Dodaj wiórki kokosowe, dokładnie blenduj do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy. Po zblendowaniu wymieszaj z masą pokrojone wcześniej w kostkę mango. Powstałą masę wyłóż na spód, dokładnie wyrównaj, schowaj do lodówki
KROK 3. Krem. W misce umieszczonej nad gotującym się wrzątkiem rozpuść 2 tabliczki gorzkiej czekolady, następnie po rozpuszczeniu rozprowadź po jaglanej masie. Posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na kilka godzin, do całkowitego ostygnięcia i stężenia ciasta.
W przepisie użyto tortownicę o średnicy 26 cm.
18 Comments Ukryj Komentarze
Świetny przepis tylko jakieś ilosci produktow by się przydały
Pani Wiolu, wszystkie składniki ładnie i czytelnie wyświetlają się po lewej stronie przepisu 🙂 Smacznego! 🙂
A ile czego?
Pani Kasiu, wszystkie składniki niezbędne do przygotowania przepisu dostępne są po lewej stronie 🙂 Zachęcam więc do zapoznania się z nimi i przygotowania tego słodkiego działa sztuki 🙂
Witam, dzieki za przepis. Wyprobuje. Tylko lista skladnikow znika przy drukowaniu przepisu. Czy da sie cos z tym zrobic? Pozdrawiam
Roma, pracujemy nad tym cały czas. Mamy nadzieję, że niedługo uda nam się naprawić ustawienia wydruku.
Super, dzieki.
A czy zamiast mleka kokosowego można użyć „zwykłego” krowiego? 🙂
Oczywiście, możesz użyć dowolnego mleka, jakie tylko jest przez Ciebie dobrze tolerowane 🙂
Czy chodzi o mleko kokosowe z puszki, takie gęste czy takie z kartonu jak do picia? 🙂
Chodzi o napój roślinny z kartonu:)
… a miodu ile ? bo nie ma go w składnikach, a nagle pojawia się w treści przepisu ? wygląda apetycznie, ale zniechęca mnie jak się muszę domyślać ile czego 😛
1 łyżeczka. Poprawiliśmy błąd.
Zrobilam. Wyszlo slabo smakowo i estetycznie.
Przykro nam, próbuj dalej, przeanalizuj dokładnie przepis i sprawdź, gdzie popełniłaś błąd.
Bardzo dziękuję za rewelacyjny przepis; ciasto robiłam już kilka razy, z tym że daję 1 tabliczkę czekolady.Wg mnie wyśmienite, szczególnie dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać.Jedyną osobą ,której nie zasmakowało jest mój mąż – ale on woli jeść tradycyjnie;)kilka osób adoptowało przepis 😀 Extra!!!
Z tej ilości składnikow nie wyszlo takie wysokie ciasto jak na zdjęciu w formie 26cm :/ wygląda jak kanapka
Żeby ciasto było wyższe możesz następnym razem podwoić składniki na masę 😉 U nas 1,5 szklanki to około 270 g suchej kaszy 🙂