Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż poczujesz orzechowy aromat. W rondelku zagotuj mleko z dodatkiem laski wanilii. Do gotującego się mleka wsyp kaszę i gotuj przez ok. 15 minut. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na czas gotowania się kaszy.
KROK 2: Odsączone daktyle przełóż do misy blendera i zmiksuj na pastę. Dodaj masło orzechowe, syrop klonowy i mieszaj do momentu połączenia się składników. Gotowy sos przełóż do miseczki.
KROK 3: Do misy blendera przelej całą zawartość garnka. Dodaj ksylitol i zblenduj na gładki krem. W razie potrzeby dolej więcej mleka. Orzeszki ziemne posiekaj, a czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka i ksylitolu w kąpieli wodnej.
KROK 4: Porcję kremu jaglanego przełóż do słoiczka. Posyp go orzeszkami ziemnymi i polej sosem daktylowo – orzechowym. Wyłóż kolejną porcję kremu, orzeszki ziemne i sos. Gotowy deser polej czekoladą.
Smacznego!
7 Comments Ukryj Komentarze
wyglada ciekawie. szkoda, ze nie opcji wydrukowania przepisu.
pozdrawiam
Czym można zamienić syrop klonowy?
np miodem
Przepyszny! Zjadł nawet mój mąż i nie poznał, że jest to zdrowy deser z kaszą 😀 Bardzo polecam
Pycha ! Zamiast ksylitolu dałam erytrytol. Ta czekolada fajnie się łączy z masą kaszową:D
Bardzo się cieszymy, że smakuje! Zachęcamy do testowania innych przepisów 🙂
Wyszedł bardzo smaczny, taki deser co zastąpi drugie śniadanie. Pychotka 😀 Dziękuję za przepis, na pewno powtórzę.