Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

150g Kasza gryczana palona, sucha
1 sztuka Jaja kurze surowe
2 szklanki Zimna woda
3 łyżki Mąka pszenna, pełnoziarnista
150g Bakłażan
200g Cukinia zielona
150g Brokuły
1 sztuka Papryka czerwona
1 łyżka Oliwa z oliwek
szczypta Sól biała
PESTO
60g Rukola
4 łyżki Słonecznik, pestki
2 łyżki Parmezan, tarty
1 ząbek Czosnek, mały
szczypta Pieprz czarny
szczypta Sól biała
1 łyżeczka Sok z cytryny
4 łyżki Oliwa z oliwek

Wart. odżywcza / 100g

548
Energia
20g
Białko
61g
Węgl.
28g
Tłuszcze
10g
Błonnik
Naleśniki gryczane z grillowanymi warzywami i rukolowym pesto

Naleśniki gryczane z grillowanymi warzywami i rukolowym pesto

Klasyka w niecodziennej odsłonie, czyli naleśniki gryczane. Od klasycznej wersji odróżnia je nie tylko smak i barwa, ale przede wszystkim większa wartość odżywcza. My przygotowaliśmy je z dodatkiem grillowanych warzyw i pesto z rukoli, jednak dobór składników jest jak zwykle dowolny ;)

  • 30 minut + czas moczenia kaszy
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Przygotuj ciasto na naleśniki: Suchą kaszę gryczaną opłucz, dodaj 1.5 szklanki zimnej wody i wstaw do lodówki na cała noc do namoczenia.

KROK 2: Następnego dnia, przepłucz namoczoną kaszę, zalej wodą tak, by ją delikatnie przykryła. Wbij jajo, dodaj szczyptę soli, mąkę pszenną pełnoziarnistą i zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste, wlej odrobinę więcej wody. Naleśniki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.

KROK 3: Cukinię i bakłażana pokrój w półksiężyce, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Warzywa dopraw solą oraz pieprzem, nasmaruj oliwą i ugrilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej.

KROK 4: Przygotuj pesto: Rukolę opłucz pod bieżącą wodą, nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Do misy blendera wrzuć obrany ząbek czosnku, rukolę, pestki słonecznika, tarty parmezan, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz, a następnie zmiksuj.

KROK 5: Porcję pesto wyłóż na naleśnika, dodaj ugrillowane warzywa i zawijaj w rulon.

Smacznego!

(Odwiedzony 4 001 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Deser jaglany a’la Snickers
następny
Lekka zupa kurkowa z pęczakiem

Dodaj Komentarz