Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza jęczmienna, pęczak
4 szt. Liść laurowy
3 szt. Ziele angielskie
6,5 szklanki Wywar warzywny
20g Masło extra
1 sztuka Cebula duża
2 ząbki Czosnek duży
300g Kurki
2 sztuki Marchew
do smaku Sól biała
do smaku Pieprz czarny
do smaku Ostra papryka, mielona
1 pęczek Natka pietruszki, siekana
2 łyżki stołowe Koperek

Wart. odżywcza / 100g

128
Energia
4g
Białko
21g
Węgl.
6g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Lekka zupa kurkowa z pęczakiem

Lekka zupa kurkowa z pęczakiem

Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa, która aż pachnie grzybami. Ponieważ sezon na kurki trwa bardzo krótko, tym bardziej należy z niego skorzystać. Dzisiejsza propozycja jest lekka, ale dzięki dodatkowi kaszy pęczak, bardzo sycąca. Spróbujcie koniecznie! :)

  • 60 minut
  • Porcje 6
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę pęczak ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody, dodając przy tyl liście laurowe i ziele angielskie, by wywar z kaszą nabrał specyficznego aromatu. Kaszę gotuj 15-20 minut na wolym ogniu pod przykryciem. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania.

KROK 2: Kurki przelej wrzątkiem, dokładnie umyj płukając na sicie i oczyść. Większe sztuki przekrój na pół. Marchew obierz, umyj i pokrój w kosteczkę.

KROK 3: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

KROK 4: Z obranej i oczyszczonej włoszczyzny sporządź wywar warzywny. Do gotowego wywaru dodaj marchew, posiekany drobiutko czosnek, a po 5 minutach dorzuć oczyszczone kurki. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kurki oraz marchew zmiękną. Całość przypraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką do smaku.

KROK 5: Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki oraz koper. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć je wraz z cebulą do wywaru Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.

KROK 6: Do głębokich talerzy nałóż ugotowaną kaszę pęczak. Wylej na nią przygotowany, gorący wywar z grzybami. Udekotuj taką pietruszki.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 682 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Naleśniki gryczane z grillowanymi warzywami i rukolowym pesto
następny
Komosowy koktajl a’la Rafaello

Dodaj Komentarz