Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę pęczak ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody, dodając przy tyl liście laurowe i ziele angielskie, by wywar z kaszą nabrał specyficznego aromatu. Kaszę gotuj 15-20 minut na wolym ogniu pod przykryciem. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania.
KROK 2: Kurki przelej wrzątkiem, dokładnie umyj płukając na sicie i oczyść. Większe sztuki przekrój na pół. Marchew obierz, umyj i pokrój w kosteczkę.
KROK 3: Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
KROK 4: Z obranej i oczyszczonej włoszczyzny sporządź wywar warzywny. Do gotowego wywaru dodaj marchew, posiekany drobiutko czosnek, a po 5 minutach dorzuć oczyszczone kurki. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kurki oraz marchew zmiękną. Całość przypraw solą i pieprzem oraz ostrą papryką do smaku.
KROK 5: Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki oraz koper. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć je wraz z cebulą do wywaru Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
KROK 6: Do głębokich talerzy nałóż ugotowaną kaszę pęczak. Wylej na nią przygotowany, gorący wywar z grzybami. Udekotuj taką pietruszki.
Smacznego!