Sposób przygotowania:
KROK 1: Cebulę pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Smaż na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjmij przyprawy i wyrzuć je.
KROK 2: Cebulę dodaj do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksuj przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbuj i dopraw do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. Dodaj żurawinę i wmieszaj ją dokładnie łyżką w masę.
KROK 3: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i piecz przez 40 – 45 minut. Następnie wystudź przez całą noc w foremce, rano wyjmij pasztet z formy i podawaj.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
Uwielbiam pasztety, chętnie wypróbuję przepis tylko nie mogę się doczytać ile cebuli?
Elu, wychodzi na to, że nie wszystkie składniki się wczytały. Sprawdź teraz, powinno być już dobrze. W razie czego daj znać!; )
Soczewicę się gotuje a co z kaszą?
Kaszę również należy ugotować 🙂