Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 sztuka Bakłażan
4 łyżki Kasza gryczana, sucha
100 g Serek tofu
3 sztuki Pieczarki
1 ząbek Czosnek
0,5 sztuki Cebula
1 łyżka Żurawina suszona
1,5 łyżki Olej rzepakowy
2 szczypty Papryka słodka wędzona
2 szczypty Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny
1 łyżka Orzechy włoskie

Wart. odżywcza / 100g

697
Energia
30 g
Białko
99 g
Węgl.
30 g
Tłuszcze
25 g
Błonnik
Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną i tofu

Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną i tofu

Ciągle próbujesz przekonać się do tofu, ale do tej pory wszystkie dania raczej cię rozczarowywały? Spróbuj nafaszerować nim bakłażana. Ta propozycja usatysfakcjonuje niejednego wielbiciela wyszukanych smaków, z miłośnikami mięsa na czele ;)

  • 25 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

KROK 2: Bakłażana umyj, odetnij twardą końcówkę i przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż miąższ pozostawiając ścianki o grubości około 1 cm. Następnie go posiekaj i pokrój. Wydrążone połówki bakłażana posól i podpiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.

KROK 3: Tofu odsącz i pokrój w kostkę, pieczarki umyj i pokrój, a cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.

KROK 4: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj tofu, pieczarki, miąższ bakłażana, żurawinę, przyprawy oraz kaszę i chwilę podduś.

KROK 5: Bakłażana napełnij farszem, lekko ugnieć, przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.

KROK 6: Gotowe danie przełóż na talerz i posyp posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net

(Odwiedzony 3 086 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Jaglane naleśniki z owocami leśnymi
następny
Orzechowy budyń jaglany z malinami

Dodaj Komentarz