Bananowe placuszki z chia i syropem klonowym

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

pół szklanki Mąka jaglana 70g
pół szklanki Mąka gryczana 70g
pół szklanki Mąka orkiszowa pełnoziarnista 60g
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
szczypta Sól biała
pół łyżeczki Cynamon mielony
1 sztuka Jaja kurze surowe
1 szklanka Mleko spożywcze, 2% tł.
4 łyżki Jogurt naturalny 2% tł.
3 łyżeczki Nasiona chia
1 łyżeczka Miód pszczeli
1 łyżka Masło extra
2 sztuki Banan
2 łyżki Syrop klonowy
1 łyżeczka Olej rzepakowy uniwersalny

Wart. odżywcza / 100g

505
Energia
15,4g
Białko
80,6g
Węgl.
13,3g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Bananowe placuszki z chia i syropem klonowym

Cechy:
    Kuchnia:

      Zwykle w kuchni z nasion chia powstaje słodki, kokosowy pudding. Aby nieco przełamać tę rutynę postanowiłam dodać je do bananowych placków. Jak mi wyszło? :)

      • 25 minut
      • Porcje 3
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: W małej misce wymieszaj masło, mleko, miód, jogurt i jajko. Dodaj też nasiona chia. Odstaw na kilka minut do napęcznienia. Banany rozgnieć na gładką masę, zostawiając kilka plasterków do dekoracji.

      KROK 2: W drugiej misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon.

      KROK 3: Suche składniki powoli połącz z mokrymi, delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą, niż ciasto na naleśniki.

      KROK 4: Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Wykładaj porcję ciasta i podsmażaj kilka minut z obu stron.

      KROK 5: Placki układaj na talerzu, wyłóż plasterkami banana i polej syropem.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 6 824 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Mini pizze z warzywami
      następny
      Bakłażany faszerowane soczewicą i kaszą jaglaną

      Dodaj Komentarz