Sposób przygotowania:
KROK 1. Umieść banany i ugotowaną kaszę jaglaną w blenderze i zblenduj na gładką masę. Podgrzej piekarnik do 180*C.
KROK 2. Zmiksuj jaja z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Dodaj mieszaninę bananów i kaszy do zmiksowanych jaj, następnie wlej olej, aromat waniliowy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
KROK 3. W oddzielnej misce połącz mąki z kakao, proszek do pieczenia i sól.
KROK 4. Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do wysmarowanej olejem blachy lub tortownicy. Piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Po wystygnięciu wykrój porcje takiej wielkości jak lubisz, posyp wiórkami kokosowymi i ciesz się każdym kęsem 😉 Smacznego !
12 Comments Ukryj Komentarze
Witam jaka maka moge zastapic make kokosowa?
Radzimy dodać zamiast mąki kokosowej, więcej mąki pszennej pełnoziarnistej. Pozdrawiamy 🙂
Zdrowa kasza, niezdrowy cukier… Może lepiej z miodem?
Ha ha, przepraszam, umknęło mi „brązowy”. Naturalnie, naturalnie prawdziwy jest zdrowy…
witam ! czy ciasto smakuje konkretnie bananowo?
W cieście na pewno czuć wyraźnie posmak banana 🙂
Mozna piec w papierze do pieczenia?
Oczywiście, jak najbardziej 🙂
Dlaczego zrobil sie zakalec? 🙁
Olu, musiałaś zrobić coś nie tak, może pomieszałaś coś ze składnikami lub samym pieczeniem? (czas, temperatura)
Wygląda cudownie! Czy mąkę pszenną mogłabym zastąpić gryczaną (w wersji bezglutenowej)?
Możesz spróbować, powinno się udać ale nie gwarantuję 😉