Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 st. C. W młynku do kawy zmiel kaszę gryczaną na mąkę. Batata dokładnie umyj, następnie podziurkuj za pomocą widelca. Zawiń w folię aluminiową i piecz około 30 minut do momentu, az batat zmięknie. Wystudź. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 180 st. C
KROK 2: W średniej misce połącz zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, ksylitol, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj jaja i miąższ batata. Wymieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników. Masa powinna być dosyć zwarta i gładka.
KROK 3: Na papierze do pieczenia narysuj prostokąt o wymiarach 20×35 cm. Następnie wyłóż na niego przygotowana masę batatową. Piecz około 20 minut do momentu, aż końce rolady będą odchodzić od papieru do pieczenia.
KROK 4: Na dużej desce rozsyp cukier puder równą, cienką warstwą. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika i przełóż do góry dnem na przygotowaną deskę z cukrem. Powoli oderwij papier do pieczenia. Wystudź.
KROK 5: W tym czasie zrób nadzienie: dobrze schłodzone mleczko kokosowe delikatnie otwórz (bez wstrząsania) i przełóż do miski jedynie stałą jego część. Do niej dodaj zmielony na puder ksylitol, ziarenka laski wanilii i zmiksuj do uzyskania sztywnej, puszystej masy. Na koniec wmieszaj w nią delikatnie bardzo drobno posiekaną czekoladę.
KROK 6: Gdy ciasto wystygnie, za pomocą łyżki stołowej przekładaj na nie przygotowane nadzienie. Zawiń delikatnie ciasto tworząc roladę. Następnie szczelnie zawiń ją w folię do żywności i przełóż do lodówki. Chłódź przez około 24h.
KROK 7: Przed podaniem pokrój roladę w około 3-cm grubości kawałki. Przyozdób listkiem mięty.
Smacznego!