Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

80g Kasza jaglana, sucha
150g Mąka kokosowa
5-6 sztuk Banan bardzo dojrzałe
6 sztuk Jaja kurze surowe
2 łyżki stołowe Ksylitol
1 sztuka Laska wanilii
1 łyżeczka Cynamon mielony
1/2 łyżeczki Kardamon
szczypta Sól himalajska, różowa
60g Olej kokosowy
1 łyżeczka Proszek do pieczenia, bezglutenowy
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
2 łyżeczki Sezam, nasiona
2 łyżki stołowe Masło orzechowe
30g Orzechy włoskie

Wart. odżywcza / 100g

341,5
Energia
7,9g
Białko
26,2g
Węgl.
23,7g
Tłuszcze
2,5g
Błonnik

Bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami

Kuchnia:

    Bardzo prosty, niezwykle lekki i wilgotny chlebek bananowy, sprawdzi się perfekcyjnie, jako ciasto awaryjne na wypadek niezapowiedzianych gości. Smaczne, bardzo sycące i aromatyczne, stanowi propozycję idealną, szczególnie dla alergików. Nie zawiera glutenu i mleka, dzięki czemu sprawdzi się nawet w diecie eliminacyjnej. Smacznego! :)

    • 80 minut
    • Porcje 10
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Zmiel, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną w młynku do kawy na mąkę.

    KROK 2: W dość dużej misce umieść obrane i rozdrobnione na mniejsze kawałki bardzo dojrzałe banany. Wybij do nich jaja, sól, dodaj olej kokosowy, ksylitol, a także ziarenka z przekrojonej na połówki laski wanilii. Dodaj przyprawy i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego na gładką masę.

    KROK 3: Do masy przesiej mąkę jaglaną oraz mąkę kokosową wymieszane z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką dodatkowo, specjalnie napowietrzając całą masę.

    KROK 4: Orzechy włoskie posiekaj na dość drobne kawałki i dodaj je do masy bananowej. Ponownie wymieszaj.

    KROK 5: Tak przygotowane ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Na górze posyp je sezamem. Wyłóż w równych odstępach masło orzechowe i za pomocą drewnianego pateczka spróbuj wmieszać je nieco w masę.

    KROK 6: Ciasto wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 60 minut lub do uzyskania efektu tzw. „suchego patyczka”.

    *1 porcja waży około 130g
    Smacznego!

    (Odwiedzony 9 912 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Sezamowo-jaglany chleb śniadaniowy
    następny
    Zielone, gryczane smoothie z avocado

    10 Comments Ukryj Komentarze

    Nie widzę momentu dodania masła orzechowego, wymienionego w składnikach. Natomiast w składnikach brak orzechów włoskich, które potem należy posiekać

    Orzechy włoskie faktycznie się zawieruszyły, dlatego już wszystko uzupełniłam.
    W przypadku masła, wszystko opisuje krok 5 – „Wyłóż w równych odstępach masło orzechowe i za pomocą drewnianego pateczka spróbuj wmieszać je nieco w masę.” Daj znać, jak Ci smakuje! 🙂

    Wszystkie osobiste modyfikacje zupełnie zalecane! 🙂 Daj znać jak wyszło, bo sama jestem ciekawa 🙂

    Dodaj Komentarz