Sposób przygotowania:
CIASTO:
KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według przepisu producenta umieszczonego na opakowaniu produktu. Ostudź. W między czasie namocz daktyle we wrzątku.
KROK 2: Ugotowaną kaszę przełóż do dość dużej miski i zblenduj z masłem, łyżeczką cynamonu, wydłubanymi pestkami z laski wanilii oraz wcześniej namoczonymi daktylami. Dokładaj stopniowo masę makową i wszystko dokładnie zblenduj.
KROK 3: Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał poza formę. Przełóż masę makowo-jaglaną i odstaw do ostudzenia.
DOMOWA MASA MAKOWA:
KROK 1: Mak niemielony przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie włóż go do dość dużego rondla, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie, odciśnij nadmiar wody za pomocą sita o bardzo małych oczkach. Możesz też to zrobić przy pomocy gazy.
KROK 2: Następnie zmiel go przy pomocy maszynki 2 lub 3 razy. Wybierz do tego celu ostrze o najmniejszych oczkach.
KROK 3: W rondelku rozpuść i wymieszaj miód z masłem.
KROK 4: Do zmielonego i przełożonego do większej miski maku, dodaj pozostałe bakalie posiekane w drobną kostkę, dodaj 3 łyżki amaretto, a także rozpuszczone wcześniej masło z miodem. Dokładnie całość wymieszaj.
POLEWA DAKTYLOWO-CZEKOLADOWA
KROK 1: Namocz 100g daktyli we wrzątku i odstaw je na ok. 10 minut.
KROK 2: Po tym czasie połącz je w misce z olejem kokosowym i kakao. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Tak przygotowaną polewę przełóż na ciasto i dokładnie rozprowadź.
*Ciasto udekoruj według uznania pokuszonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
11 Comments Ukryj Komentarze
a czy mak mozna zastapic mielonym?
w jakiesj ilosci wody ewentualnie gotowac mak w calosci?
Oczywiście, mak można zastąpić mielonym. Gotuje się go krócej, około 5 minut i trzeba zwrócić uwagę, by dokładnie odcisnąć z niego wodę (chłonie ją w większym stopniu). Mak w całości należy zalać do ok 1cm powyżej jego powierzchni 🙂
Super! dzieki za podpowiedz 😉
A czy można czymś zastąpić masło?
Jeśli zależy Pani na wersji bezmlecznej, proponuję użyć margaryny, która nie zawiera mleka. Należy dokładnie przeanalizować składniki danej margaryny 🙂
Nie widze temp. Ani czasu pieczenia ;(((
Akurat w tym przypadku, ciasto nie wymaga pieczenia 🙂
Czym zastąpić likier, żeby nadawało się dla dzieci?
Możesz dodać kilka kropli aromatu migdałowego 🙂
wprowadziłam kilka modyfikacji, ale po oblizanej łyżce wnioskuję, że bedzie super, dziękuję 🙂
Bardzo się cieszymy 🙂