Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

3/4 szklanki Kasza bulgur, sucha
2 szklanki Gorąca woda do ugotowania kaszy
1 szklanka Papryka zielona drobno posiekana
1 sztuka Cebula
1 łyżka Olej rzepakowy
2 szklanki Sok pomidorowy o obniżonej zawartości sodu
1 puszka Fasola czerwona, konserwowa opłukana i osuszona
1 puszka Pomidory krojone w puszce
440g Fasola w sosie pomidorowym
100g Przecier pomidorowy
1 szklanka Woda
2 łyżki Chili mielone
2 ząbki Czosnek zmielony
1/2 łyżeczki Kminek
1/4 łyżeczki Pieprz cayenne
60g Ser Cheddar

Wart. odżywcza / 100g

190
Energia
11g
Białko
27g
Węgl.
5g
Tłuszcze
6g
Błonnik
Bulgur na ostro z chilli

Bulgur na ostro z chilli

Cechy:

    Bulgur na ostro to propozycja dania, które idealnie wpasuje się w chłodne, wietrzne i deszczowe popołudnia. To danie z pewnością rozgrzeje, przywróci siły i uśmiech na twarzy każdego domownika ;) Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

    • 35 minut
    • Porcje 9
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Zagotuj wodę w garnku, gdy zacznie wrzeć włóż kaszę i gotuj pod przykryciem. Pozostaw na kilkanaście minut dopóki większość wody nie zostanie wchłonięta. Kaszę przesyp na sitko by ją odcedzić.

    KROK 2: Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju rzepakowym. Paprykę drobno pokrój w kostkę.

    KROK 3: Wymieszaj bulgur z podsmażoną cebulą, papryką, sokiem pomidorowym, fasolą z puszki i pomidorami, koncentratem pomidorowym, wodą (1 szklanka) i przyprawami: chilli w proszku, czosnek, kminek i pieprz cayenne.

    KROK 4: Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut (do czasu podgrzania).

    KROK 4: Przygotowane danie posyp  startym serem.

    *Z podanych składników powstanie 9 porcji dania.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 7 645 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Enchilada z czerwoną kaszą jaglaną
    następny
    Wiśniowo-migdałowe smoothie ze szpinakiem i komosą

    5 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz