Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

373
Energia
18g
Białko
54g
Węgl.
11g
Tłuszcze
7g
Błonnik
Enchilada z czerwoną kaszą jaglaną

Enchilada z czerwoną kaszą jaglaną

Danie pachnące Meksykiem. Sycące i niezwykle kolorowe z całą pewnością zaintryguje wszystkich domowników. Możecie go przygotować je zarówno jako danie główne, jak i ciekawa przekąska na niejedną mniej dystyngowaną imprezę. Smacznego!

  • 60 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według wskazań producenta na opakowaniu, lecz skróć czas gotowania kaszy o 5 minut. Odsącz.

KROK 2: Indyka umyj i pokrój w dość drobną kostkę. Przełóż go do miski, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkumę i olej. Dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż indyka z każdej ze stron. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.

KROK 4: Na patelni po smażeniu indyka zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory i czerwoną paprykę pokrojoną także w kostkę. Wylej passatę pomidorową, dopraw oregano, solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu od zagotowania około 5-10 minut. Odłóż 150g sosu pomidorowego do miseczki.

KROK 5: Po tym czasie dodaj indyka i odsączone z zalewy kukurydzę i fasole. Wyłącz gaz, dorzuć ugotowaną kaszę jaglaną i posiekany szczypiorek.

KROK 6: Jaglany farsz rozłóż na tortillach. Zawiń w ruloniki. Układaj je końcówką tortilli do dołu w wysmarowanej masłem prostokątnej formie żaroodpornej jedną obok drugiej (ciasno). Tortille polej odłożonym sosem pomidorowym i posyp startą mozzarellą.

KROK 7: Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj około 20-25 minut, aż ser na wierzchu lekko się zabrązowi.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 269 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Gryczanka curry na mleku kokosowym z czosnkowym jarmużem
następny
Bulgur na ostro z chilli

Dodaj Komentarz