Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Gryczanka curry:
1 sztuka Cebula
2 ząbki Czosnek duży
1 łyżeczka Imbir, korzeń starty
1/4 szklanki Orzechy nerkowca
3/4 szklanki Kasza gryczana niepalona
1 łyżeczka Kolendra, ziarna
1 łyżeczka Kumin, mielony
1/2 łyżeczki Kurkuma
1/2 łyżeczki Papryka ostra wędzona, mielona
1 łyżka Miód pszczeli
1 puszka Mleko kokosowe 400ml
2 łyżeczki Sos sojowy
1,5 szklanki Woda
1 łyżka Sok z cytryny
1 łyżka Olej rzepakowy uniwersalny
Czosnkowy jarmuż:
3 szklanki Jarmuż
1 łyżeczka Olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżka Miód pszczeli
2 ząbki Czosnek, mały
1 szczypta Sól morska
1 szczypta Pieprz czarny, grubomielony

Wart. odżywcza / 100g

99
Energia
2,6g
Białko
13,1g
Węgl.
4,5g
Tłuszcz
1,3g
Błonnik
Gryczanka curry na mleku kokosowym z czosnkowym jarmużem

Gryczanka curry na mleku kokosowym z czosnkowym jarmużem

Aromatyczna gryczanka na mleku kokosowym z rozgrzewającym imbirem pomoże Ci stawić czoło obecnie trwającemu mrozowi. A bogactwo smaków i zapachów przeniesie Cię w ciepłe i odległe krainy wiecznego słońca :) Smacznego !

  • 35 minut
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek pokrojony na plasterki i świeżo starty imbir. Duś pod przykryciem, aż cebula zacznie się zarumieniać.

KROK 2: Do zawartości patelni dodaj kaszę gryczaną i nerkowce, podpraż je przez 2 – 3 minuty. W tym samym czasie opłucz jarmuż, pozbądź się zdrewniałych części i porwij go na mniejsze części.

KROK 3: Następnie dodaj kolendrę, kumin, kurkumę, miód, wędzoną paprykę i mieszaj do dobrego połączenia wszystkich składników.

KROK 4: Dodaj mleko kokosowe, sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej wodą i doprowadź zawartość patelni do wrzenia. Duś wszystko przez około 20 minut, aż kasza gryczana będzie miękka (jeśli potrzebujesz możesz dodać trochę więcej wody).

KROK 5: Na oddzielnej patelni ponownie rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż delikatnie czosnek, dodaj miód, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i dorzuć jarmuż.

KROK 6: Smaż jarmuż przez 2 – 3 minuty cały czas mieszając.

KROK 7: Gotowe danie wyłóż na talerz.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 090 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Kasza bulgur z pieczonymi warzywami
następny
Enchilada z czerwoną kaszą jaglaną

Dodaj Komentarz