Sposób przygotowania:
KROK 1: Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek pokrojony na plasterki i świeżo starty imbir. Duś pod przykryciem, aż cebula zacznie się zarumieniać.
KROK 2: Do zawartości patelni dodaj kaszę gryczaną i nerkowce, podpraż je przez 2 – 3 minuty. W tym samym czasie opłucz jarmuż, pozbądź się zdrewniałych części i porwij go na mniejsze części.
KROK 3: Następnie dodaj kolendrę, kumin, kurkumę, miód, wędzoną paprykę i mieszaj do dobrego połączenia wszystkich składników.
KROK 4: Dodaj mleko kokosowe, sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Zalej wodą i doprowadź zawartość patelni do wrzenia. Duś wszystko przez około 20 minut, aż kasza gryczana będzie miękka (jeśli potrzebujesz możesz dodać trochę więcej wody).
KROK 5: Na oddzielnej patelni ponownie rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż delikatnie czosnek, dodaj miód, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i dorzuć jarmuż.
KROK 6: Smaż jarmuż przez 2 – 3 minuty cały czas mieszając.
KROK 7: Gotowe danie wyłóż na talerz.
Smacznego!