Buraczana potrawka na kaszy gryczanej

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

600g Burak około 6 średnich sztuk
190g Kasza gryczana, sucha 1 szklanka
230g Mleczko kokosowe 1 szklanka
12g Sok z cytryny 4 łyżeczki
6g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty
10g Czosnek duży 2 ząbki
40g Awokado 1/4 sztuki

Wart. odżywcza / 100g

356
Energia
10g
Białko
54g
Węgl.
14g
Tłuszcze
7g
Błonnik

Buraczana potrawka na kaszy gryczanej

Cechy:
    Kuchnia:

      Ciekawe wykorzystanie naszych rodzimych warzyw - buraków. Połączenie palonej kaszy gryczanej z delikatnym posmakiem kokosa i buraczków aż zaskakuje delikatnością i harmonią. Oprócz pieczenia, nic już nie będzie bardzo pracochłonne, tak więc przepis ten polecam, wbrew pozorom, także osobom zapracowanym. Smacznego!

      • 70 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Buraki piecz w całości ze skórką w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 1 godzinę.

      KROK 2: Kaszę gryczaną przepłucz wodą, zalej 4 szklankami wody i ugotuj, aż będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15-20 minut). Buraki nieco wystudź, obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do malaksera. Dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty ząbek czosnku. Zblenduj wszystko razem.

      KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj ze zblendowanymi burakami. Na samym końcu potrawkę udekoruj pokrojonymi ćwiartkami awokado.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 2 760 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
      następny
      Gryczany budyń z czekoladową nutą

      Dodaj Komentarz