Sposób przygotowania:
KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
KROK 2: Buraki obierz ze skórki i pokrój w dość drobną kostkę. Wymieszaj je z tymiankiem, miodem, oliwą i solą. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, przykryj folią aluminiową i piecz przez koło 20 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz przez kolejne 20 minut.
KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Natkę pietruszki posiekaj.
KROK 4: W rondelku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojoną cebule. Następnie dodaj przepłukaną na sicie komosę ryżową i mieszając z cebulą podpraż ją kolejną minutę. Po tym czasie dodaj sok z buraka i bulion warzywny. Zmniejsz ogień, przykryj przykrywką i gotuj przez około 25 minut lub do momentu, aż komosa wchłonie cały płyn.
KROK 5: Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i delikatnie wmieszaj w całość serek wiejski wraz z posiekaną natką pietruszki. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem.
KROK 6: W małej miseczce wymieszaj ze sobą jogurt grecki i zetrzyj na tarce o małych oczkach świeży chrzan. (możesz też dodać gotowego ze słoika). Dopraw solą i pieprzem.
KROK 7: Przed podaniem wyłóż komosę do miseczki, następnie dodaj buraki. Całość polej sosem chrzanowym.
Smacznego!