Grillowany bakłażan faszerowany serowo-ziołową kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 sztuka Bakłażan
2 łyżki stołowe Oliwa z oliwek
2 łyżki stołowe Serek naturalny
1 łyżka stołowa Miód pszczeli
100g Kasza jaglana, sucha
2 łyżeczki Natka pietruszki, siekana
1 łyżeczka Oregano
1 łyżeczka Bazylia suszona
20g Cebula czerwona
do smaku Sól himalajska, różowa
do smaku Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

372
Energia
9,6g
Białko
58g
Węgl.
14g
Tłuszcze
5,5g
Błonnik

Grillowany bakłażan faszerowany serowo-ziołową kaszą jaglaną

Kuchnia:

    Niestandardowa przekąska, która z całą pewnością uświetni każdą imprezę. Bowiem nie sądzę, że istnieje jakiś biesiadnik, który przeszedłby obok niej obojętnie. Zdrowa i pożywna oraz lekka zarazem będzie idealnym, dietetycznym wyborem na niejednej imprezie. Smacznego! :)

    • 35 minut
    • Porcje 2
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Umyty bakłażan pokrój na centymetrowej grubości plastry wzdłuż warzywa. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 5 minut, a następnie natłuść delikatnie oliwą.

    KROK 2: W tym czasie nagrzej patelnię grillową i zgrilluj plastry bakłażana do momentu, aż warzywo stanie się miękkie. Po zgrillowaniu przełóż plastry z powrotem na talerz. Ostudź.

    KROK 3: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu. Ostudź.

    KROK 4: W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą serek naturalny i miód. W kolejnej misce wymieszaj ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, zioła, posiekaną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.

    KROK 5: Na plastrach bakłażana rozsmaruj serek zmieszany z miodem. Następnie wyłóż przygotowaną masę jaglaną tak, by pokryła cały plaster cienką warstwą. Zawijaj delikatnie bakłażan w rulon. Odłóż na talerz.

    *Przed podaniem posyp rulony bakłażana podprażonymi mielonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 1 147 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Burakowa komosa z sosem chrzanowym
    następny
    Jaglane biscotti z rodzynkami i pistacjami

    One Comment Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz