Sposób przygotowania:
KROK 1: Umyty bakłażan pokrój na centymetrowej grubości plastry wzdłuż warzywa. Posyp je solą i pieprzem z obu stron. Odstaw na 5 minut, a następnie natłuść delikatnie oliwą.
KROK 2: W tym czasie nagrzej patelnię grillową i zgrilluj plastry bakłażana do momentu, aż warzywo stanie się miękkie. Po zgrillowaniu przełóż plastry z powrotem na talerz. Ostudź.
KROK 3: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut na małym ogniu. Ostudź.
KROK 4: W oddzielnej misce wymieszaj ze sobą serek naturalny i miód. W kolejnej misce wymieszaj ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, zioła, posiekaną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
KROK 5: Na plastrach bakłażana rozsmaruj serek zmieszany z miodem. Następnie wyłóż przygotowaną masę jaglaną tak, by pokryła cały plaster cienką warstwą. Zawijaj delikatnie bakłażan w rulon. Odłóż na talerz.
*Przed podaniem posyp rulony bakłażana podprażonymi mielonymi migdałami i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
One Comment Ukryj Komentarze
Akurat bakłażany w lodówce:)