Burgery buraczane z kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

360g Buraki tarte, gotowane 2 szklanki
180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
60g Słonecznik, pestki 6 łyżek stołowych
60g Sezam, nasiona 6 łyżek stołowych
80g Cebula czerwona 1 sztuka
48g Bułka tarta 6 łyżek stołowych
50g Olej rzepakowy uniwersalny 1/2 szklanki
40g Mąka żytnia, typ 720 1/3 szklanki
20g Sos sojowy 2 łyżki stołowe
24g Natka pietruszki, siekana 2 łyżki stołowe
3g Imbir Imbir suszony
2g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
4g Pieprz czarny 4 szczypty
5g Czosnek duży 1 ząbek

Wart. odżywcza / 100g

379
Energia
11g
Białko
44g
Węgl.
20g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Burgery buraczane z kaszą jaglaną

Kuchnia:

    Burgery z buraka to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Do tego duuużo bardziej wartościowa. Spróbujcie ich z dodatkiem jogurtowego sosu z koperkiem. W takiej konfiguracji smakują najlepiej. Smacznego! :)

    • 60 minut
    • Porcje 6
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C.

    KROK 2: Ugotuj (poprzednio podprażoną) kaszę jaglaną według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podpraż sezam z pestkami słonecznika. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

    KROK 3: Wszystkie składniki, (razem z utartymi gotowanymi burakami) wrzuć do sporej miski i wymieszaj do momentu, aż masa będzie się lepić.

    KROK 4: Lep okrągłe, płaskie kotlety i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

    KROK 5: Burgery piecz przez około 20 minut. Następnie przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze około 10 minut.

    *Podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 5 417 razy, 2 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Papryka faszerowana pomidorową kaszą jaglaną
    następny
    Dyniowy budyń jaglany

    Dodaj Komentarz