Sposób przygotowania:
KROK 1: Poprzedniego dnia na wieczór ugotuj kaszę jaglaną na gęsto. Gdy cała woda zostanie wchłonięta przez kaszę, dodaj do niej przyprawy (1/2 porcji cynamonu) i wymieszaj dokładnie. Gdy kasza lekko ostygnie dodaj jogurt i odrobinę syropu klonowego.
KROK 2: Masę jaglaną włóż do krążka od okrągłej formy leżącego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na noc do lodówki.
KROK 3: Następnego dnia pokrój owoce w dość cienkie plasterki, posyp cynamonem i duś na patelni z dodatkiem odrobiny syropu klonowego, na dość dużym ogniu podlewając co chwila wodą, aby się nie przypaliły. Tak przygotowane owoce nakładaj na wierzch jaglanego spodu.
KROK 4: Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około 20 minut.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy nektarynki mają się wtopić w masę? Zdjęcie sugeruje, że tak, jednak chłopski rozum podpowiada, że masa będzie zbyt zwarta i owoce będą odstawać.
Tak, tak, nektarynki mają nieco wtopić się w masę, chociaż nie muszą. Ja chciałam uzyskać efekt wtopienia się owoców, także nieco im w tym pomogłam. Trzeba nieco „posiłować” się z ciastem, jednak efekt ten jest jak najbardziej do osiągnięcia. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂