Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę kuskus wysyp do miski i zalej wrzącą wodą ok. 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryj talerzem, by spęczniała (ok. 5-10 minut).
KROK 2: Do większej miski przełóż jogurt naturalny. Dodaj do niego napęczniały kuskus, cukier i całość dobrze wymieszaj.
KROK 3: Dobrze wymieszaną masę przełóż do okrągłej, małej formy. Na kaszę wyłóż śliwki i brzoskwinie. Ciasto wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz przez około 30 minut.
KROK 4: Żółtka oddziel od białek. Z nich ubijaj pianę, a pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukry pudru. Pod koniec pieczenia (ok 5-7 minut) nałóż na wierzch ciasta uprzednio ubite białka. Wstaw do piekarnika, zostaw do końca czasu pieczenia ciasta. Z masy białkowej powinna powstać dość krucha, delikatna mini-beza.
*Ciasto udekoruj listkami mięty, a całość posyp delikatnie cukrem pudrem.
**Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców np. wiśni lub rabarbaru.
Smacznego!
6 Comments Ukryj Komentarze
Jaka powinna być średnica formy?
Piekłam w formie kwadratowej 35×35 cm. Ciasto dzięki temu wyszło dość wysokie. Pozdrawiam 🙂
A co z żółtkami?
Nie będą nam potrzebne w tym przepisie. Ale można ukręcić z nich świetnego kogla-mogla. 🙂
Czy kuskus podczas pieczenia opadnie na dno formy? Bowiem na zdjęciu wygląda jakby wszystko było wykladane na blachę warstwami, a nie wymieszane w jednej misce?
Masz racje, przepis może wprowadzać w błąd. Teraz lekko go zmodyfikowałam i powinno być już w porządku! 🙂