Sposób przygotowania:
Ciasto na naleśniki:
KROK 1: Do dużej miski przesiej wszystkie suche składniki ciasta: mąkę z cieciorki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj mleko, a następnie wodę gazowaną i olej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera. Odstaw na około 20-30 minut.
KROK 2: Po tym czasie, patelnię naleśnikową natłuść odrobiną oleju. Smaż powoli cienkie naleśniki do momentu lekkiego zabrązowienia ich powierzchni. Następnie przewróć na drugą stronę i postępuj podobnie.
KROK 3: Po usmażeniu, naleśniki układaj jeden na drugim na oddzielnym talerzu.
Farsz jaglany:
KROK 1: Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w dość cienkie paseczki.
KROK 2: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego i zeszklij na nim posiekaną, czerwoną cebulę. Następnie dodaj do niej pokrojoną marchewkę, czosnek i paprykę i podsmażaj na średnim ogniu często mieszając.
KROK 3: Kaszę jaglaną podpraż w oddzielnym rondelku do momentu powstania lekko orzechowego zapachu. Następnie dodaj ją do reszty składników znajdujących się na patelni. Wymieszaj, a następnie zalej wszystko szklanką wrzącej wody i gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę, a warzywa znacznie zmiękną (około 15 minut).
(Jeżeli kasza wchłonie całą wodę, a nie będzie jeszcze gotowa, trzeba dolać jeszcze trochę gorącej wody)
KROK 4: Na koniec dopraw całość solą, pieprzem, kurkumą i ziołami prowansalskimi oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
KROK 5: Tak przygotowaną masą nadziewaj cieciorkowe naleśniki.
*1 naleśnik z farszem waży około 320g.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy można jeść na zimno ?:)
czemu nie 🙂