Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1/2 szklanki Kasza jaglana, sucha
1 duża Cukinia
1/2 szt Cebula czerwona
150g Zielone szparagi
2 ząbki Czosnek duży
1 łyżka Masło extra
1/2 szklanki Fasola czerwona konserwowa
3 łyżki Ser żółty Gouda, tarty
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 łyżeczka Sól biała
szczypta Pieprz czarny
1 łyżka Olej rzepakowy uniwersalny

Wart. odżywcza / 100g

104
Energia
4,6g
Białko
13,6g
Węgl.
4g
Tłuszcze
2,2g
Błonnik
Cukinia zapiekana z kaszą jaglaną, fasolą i szparagami

Cukinia zapiekana z kaszą jaglaną, fasolą i szparagami

Zdrowa i niezwykle kolorowa propozycja, którą śmiało można potraktować jako drugie śniadanie lub (w większej porcji) obiad. To także szybki lunch dla każdego, kto w swojej lodówce ma niewiele produktów, a nie chce mu się wyjść na zakupy. Proste składniki, niewiele czasu i mamy na talerzu istną ucztę! Smacznego! :)

  • 35 min
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Włącz piekarnik na 170*C, przekrój wzdłuż cukinię, wydrąż łyżką gniazda nasienne,  delikatnie posól i skrop olejem. Włóż do piekarnika i piecz 8 min.

KROK 2. Na łyżce masła podsmaż czosnek, cebulę i obrane, pokrojone w kawałki (2cm) szparagi, delikatnie posól, posyp grubo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Wyjmij z piekarnika wstępnie podpieczoną cukinie, pozwól by przestygła. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę, podsmażone warzywa, fasolę, dodaj zioła prowansalskie.

KROK 4. Tak przygotowany farsz umieść w wydrążonych połówkach cukinii, posyp startym serem, włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz 15 min. Po tym czasie wyłóż na talerze i serwuj z ulubionym sosem.

Smacznego 😉

(Odwiedzony 935 razy, 7 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej papryki i sera koziego
następny
Kasza gryczana z czerwonym pesto i warzywami

Dodaj Komentarz