Sposób przygotowania:
KROK 1: Płatki owsiane oraz kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.
KROK 2: W małym rondelku podgrzej mleko, dodaj syrop klonowy i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się składników. Zdejmij rondel z ognia, przelej masę do miski i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
KROK 3: Gdy mleko będzie już letnie, dodaj zmieloną mąkę owsianą i drożdże. Dokładnie całość wymieszaj. Następnie przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 min (masa musi się lekko spienić).
KROK 4: W międzyczasie cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Utartą cukinię przełóż do miseczki, posól ją i pozostaw na ok. 10 min, by puściła sok.
KROK 5: Po tym czasie do spienionej masy drożdżowej dodaj mąkę gryczaną, wbij jajko, sól i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj, by w masie nie pozostawić grudek. Dodaj dobrze odsączoną z soku cukinię, pokrojoną drobno bazylię i miętę. Delikatnie wymieszaj napowietrzając masę.
KROK 6: Tak przygotowaną masę przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 45-60 min.
Po tym czasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i smaż placuszki. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.
*Usmażone bliny podawaj z musem z dipem jogurtowym.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Ile trzeba dodać syropu klonowego? W składnikach nie jest uwzględniony.
1 łyżka wystarczy.