Cukiniowe bliny gryczane

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

40g Płatki owsiane górskie 4 łyżki stołowe
110g Kasza gryczana, sucha
180ml Mleko spożywcze, 2% tł. 2/3 szklanka
1 łyżeczka Drożdże instant w proszku 4g
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
1 łyżka Syrop klonowy
30g Olej kokosowy 3 łyżki stołowe
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
10g Siemię lniane 1 łyżka stołowa
250g Cukinia 1 średnia sztuka
5g Bazylia, świeże liście 1 gałązka
5g Mięta świeża 1 gałązka
4g Pieprz czarny 1 łyżeczka

Wart. odżywcza / 100g

351,7
Energia
12,7g
Białko
42g
Węgl.
16,4g
Tłuszcze
5g
Błonnik

Cukiniowe bliny gryczane

Kuchnia:

    Połączenie delikatnej cukinii i palonego posmaku gryki stanowi niezwykle wdzięczny duet. Warto przyprawić placki zdecydowanie, ze względu na dość subtelny i mało wyrazisty smak tego warzywa. Będą idealne zarówno na niedzielne śniadanie, jak i sycący obiad. Spróbujcie sami :)

    • 60 minut
    • Porcje 3
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Płatki owsiane oraz kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.

    KROK 2: W małym rondelku podgrzej mleko, dodaj syrop klonowy i olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się składników. Zdejmij rondel z ognia, przelej masę do miski i odstaw do lekkiego ostygnięcia.

    KROK 3: Gdy mleko będzie już letnie, dodaj zmieloną mąkę owsianą i drożdże. Dokładnie całość wymieszaj. Następnie przykryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 15 min (masa musi się lekko spienić).

    KROK 4: W międzyczasie cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Utartą cukinię przełóż do miseczki, posól ją i pozostaw na ok. 10 min, by puściła sok.

    KROK 5: Po tym czasie do spienionej masy drożdżowej dodaj mąkę gryczaną, wbij jajko, sól i siemię lniane. Dokładnie wymieszaj, by w masie nie pozostawić grudek. Dodaj dobrze odsączoną z soku cukinię, pokrojoną drobno bazylię i miętę. Delikatnie wymieszaj napowietrzając masę.

    KROK 6: Tak przygotowaną masę przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 45-60 min.
    Po tym czasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju i smaż placuszki. Podsmaż z obu stron na złoty kolor.

    *Usmażone bliny podawaj z musem z dipem jogurtowym.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 3 335 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Azjatycka sałatka z komosą ryżową
    następny
    Pancakes szpinakowo – jaglankowe

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz