Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza owsiana suchej
1 duża Cukinia ok 200g
1 mała Marchew ok 80g
3 łyżki Cebula dymka posiekana ze szczypiorem
1 szt Jaja kurze surowe
3 czubate łyżki Płatki jaglane zmielone
1/2 łyżeczki Sól biała
szczypta do smaku Pieprz czarny
3 łyżki Olej rzepakowy
1 łyżeczka Kminek mielony
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
40g Gęsty jogurt grecki

Wart. odżywcza / 100g

176
Energia
5,7g
Białko
20,8g
Węgl.
7,7g
Tłuszcze
3,3g
Błonnik
Cukiniowe placuszki z kaszą owsianą, wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem

Cukiniowe placuszki z kaszą owsianą, wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem

Drodzy rodzice, prezentujemy idealny pomysł na 2 śniadanie! Nasze pociechy ciężko pracują, by jak najlepiej zakończyć rok szkolny. Dzisiejsze placuszki, oprócz idealnego źródła energii, dostarczą im niezbędnych kwasów tłuszczowych, jodu i selenu, które wspierają układ nerwowy wspomagając procesy myślowe. Poza tym, placuszki zawierają sporą dawkę błonnika, zapewniając uczucie sytości na długi czas. Smacznego :)

  • 45 min
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

Kasza owsiana jest produktem naturalnie bezglutenowym, lecz to sformułowanie dalej należy do kwestii spornych. Zboże to zawiera aweninę – białko z grupy prolamin, wykazujące działanie podobne do glutenu. W związku z tym kasza owsiana powinna być całkowicie wyeliminowana jedynie wśród osób ze zdiagnozowaną celiakią. Wynika to z faktu, iż ta drobna kasza stanowi dobre źródło białka, a także błonnika pokarmowego. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E), a także cynk, miedź i selen. Kasza owsiana jest niezwykle wdzięcznym produktem w diecie dzieci, a także dorosłych i bardzo łatwo przemycić ją do menu w postaci szeregu propozycji kulinarnych od zup, po ciasta i placuszki owocowe czy warzywne.

KROK 1. Ugotuj kaszę owsianą. Po ugotowaniu nie przelewaj jej zimną wodą, odcedź i pozwól jej stygnąć tak, by zrobiła się kleista.

KROK 2. Na dużym oczku zetrzyj cukinię, na małym marchewkę, posiekaj drobno dymkę, posól, wymieszaj i odstaw na kwadrans.

KROK 3. Dokładnie odciśnij z osolonych warzyw nadmiar wody, dodaj kaszę, jajo, pieprz, kminek mielony, gałkę muszkatołową, zmielone płatki jaglane. Dokładnie wymieszaj

KROK 4. Rozgrzej patelnię, wlej olej, zmniejsz do połowy mocy, wykładaj placuszki i smaż z dwóch stron.  Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka a placki będą się na patelni rozlatywać, dodaj więcej zmielonych płatków.

KROK 5. Po usmażeniu układaj na placuszkach gęsty jogurt, kawałki pstrąga, serwuj.

 

 

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.

(Odwiedzony 1 117 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Gryczane naleśniki z kaszą jaglaną, szpinakiem, kremowym serkiem i łososiem
następny
Orzeźwiający koktajl miętowy z kaszą jaglaną i gorzką czekoladą

Dodaj Komentarz