Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj spód ciasta: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie słonecznik podpraż na patelni. Odcedzone daktyle, słonecznik, płatki migdałów, kakao i miód przełóż do misy blendera i miksuj do momentu uzyskania lepiącej się masy.
KROK 2: Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na nim powstałą masę i wsadź do lodówki.
KROK 3: Masa: Kaszę jaglaną przepłucz kilkakrotnie wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Następnie ugotuj ją do miękkości w mleku kokosowym z dodatkiem wody i odrobiny soli.
KROK 4: Ugotowaną kaszę przesyp na sitko w celu odciśnięcia nadmiaru płynu. Wrzuć ją do garnka, dodaj ksylitol, sok i startą skórkę z cytryny, aromat waniliowy, olej kokosowy i blenduj do momentu uzyskania gładkiej, gęstej masy. Następnie wrzuć mak i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na schłodzony spód i dokładnie wyrównaj.
KROK 5: Polewa: Z puszki bardzo dobrze schłodzonego mleka kokosowego (najlepiej takiego, które było trzymane całą noc w lodówce) zbierz wierzchnią gęstą warstwę i przełóż do miski. Mniej niż 1/4 szklanki ksylitolu (ok. 40g) zmiel w młynku do kawy na puder. Dodaj do mleczka kokosowego wraz z łyżeczką soku z cytryny i miksuj do momentu połączenia się składników.
KROK 6: Gotową polewę rozprowadź na powierzchni ciasta i odstaw je do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
14 Comments Ukryj Komentarze
jak ktoś zrobi to dajcie znać, bo wygląda obłędnie 🙂
Hah! My zrobiliśmy <3
A już skonsumowane? 😀 Ja mam zamiar zrobić dzisiaj
Koniecznie daj znać, jak smakowało, a także – na prośbę pozostałych użytkowników – jakbyś mogła wstawić zdjęcie Twojego cuda, byłoby baaardzo miło 🙂
chciałabym zobaczyć jeszcze jakieś zdjęcie! Jest szansa? 🙂
Moje właśnie wyładowało w lodowce – jedna wskazówka – trzeba schodzić masę z kaszy. Moja była za ciepła i lukier z góry szybko zaczął topnieć, ale szybko dałam do lodówki i z niecierpliwością czekam na wieczór 😀 Sam spod już obłędny w smaku 😀
Dziewczyny rewelacja!!! Jestem po pierwszym kawałku i walczę ze sobą czy nie zjeść więcej. Nie wiem jak wstawić fotkę ale wyglada jak na zdjęciu z różnica góry – ja użyłam cukru kokosowego, który jest biały. Pozdrawiam
Który NIE jest biały miało być, a jest brązowy.
Jaka średnica tortownicy?
24-26 cm 🙂
Dziękuję za odpowiedź, zdążyłam wcześniej zrobić w 24 i jest w sam raz 🙂
Obłędne!!!
Witam, w przepisie maci na mysli mleczko kokosowe z puszki czy normale z kartonu np. firmy Alpro? i czy ten ksylitol i sok z cytryny w polewie mam zmikosowac z ta ‚gorna czescia’ mleczka ktora zostala wrzucona do miski, czy z pozostaloscia co zostala w puszcze? Mam mega ochote na to ciasto, i nie moge sie doczekac az je zrobie 🙂
Dzień dobry,
jeśli chodzi o mleczko kokosowe, użyliśmy te dostępne w puszce. Jeśli chodzi o polewę, ksylitol i sok z cytryny proszę dodać do gęstej części mleczka i wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Pozdrawiam serdecznie!