Cytrynowe muffinki z makiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Suche składniki
50g Mąka jaglana 2 łyżki
140g Mąka pszenna, pełnoziarnista szklanka
100g Cukier brązowy pół szklanki
20g Mak niebieski 2 łyżki
szczypta Sól biała
2,5g Soda oczyszczona pół łyżeczki
50g Olej kokosowy
Mokre składniki
180g Mleko spożywcze, 2% tł.
100g Jaja kurze surowe 2 jaja
12g Sok z cytryny 2 łyżki
60g Cytryna 1 sztuka

Wart. odżywcza / 100g

185
Energia
5g
Białko
25g
Węgl.
8g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Cytrynowe muffinki z makiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Cytryna i mak to świetne połączenie, dlatego warto wykorzystać je właśnie w muffinkach. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, będą stanowiły świetną przekąskę na podwieczorek czy drugie śniadanie.

      • 40 minut
      • Porcje 10
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Do miski przełóż mąki, sól, cukier, mak, sodę oczyszczoną i wymieszaj całość.

      KROK 2: W drugim naczyniu wymieszaj ze sobą jaja, mleko i sok cytrynowy. Olej kokosowy rozpuść i dodaj do naczynia, zetrzyj także skórkę z połowy cytryny.

      KROK 3: Do mokrych składników przesyp suche i dokładnie wymieszaj całość.

      KROK 4: Formę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej nakładaj porcję ciasta do 2/3 wysokości. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 minut, aż babeczki będą rumiane.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 4 035 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Burgery z kaszy jaglanej i zielonego groszku
      następny
      Gryczane pierniczki świąteczne

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz